Ons bezoek aan de Cunerakerk in Rhenen Deel 2

Vervolg van ons kerkbezoek…

Het rijk bewerkte oksaal uit de vroeg-renaissance is het pronkstuk van de Rhenense Cunerakerk en vormt de afscheiding van de kerk met het Middeleeuwse koor. Het dateert van voor de Reformatie en is een van de drie oksalen, die in Nederland overgebleven zijn uit die periode. Het oksaal is nu dringend aan een opknapbeurt toe. Op dit moment is het instabiel en daardoor onbruikbaar en niet beloopbaar. De kosten van de restauratie worden geraamd op ca. 30.000 Euro en daarom wordt er een beroep gedaan op financiële ondersteuning vanuit de samenleving. De Rotary Club Rhenen-Veenendaal wil, samen met de Stichting Vrienden van de Cunerakerk en het Cuneragilde, daaraan bijdragen en op deze manier het oksaal als kostbaar erfgoed in stand houden en voor het nageslacht behouden.

Fransien maakt een foto van het prachtige oksaal - Foto: ©Louis Fraanje

Fransien maakt een foto van het prachtige oksaal – Foto: ©Louis Fraanje

Hier een prachtige voorstelling op het oksaal, van Elia bij de beek Krith, waar de raven hem eten komen brengen. ( 1 Koningen 17 vers 4) En nog vele anderen ernaast - Foto: ©Fransien Fraanje

Hier een prachtige voorstelling op het oksaal, van Elia bij de beek Krith, waar de raven hem eten komen brengen. ( 1 Koningen 17 vers 4) En nog vele anderen ernaast – Foto: ©Fransien Fraanje

Op de voorgrond het prachtige doopvont - Foto: ©Louis Fraanje

Op de voorgrond het prachtige doopvont – Foto: ©Louis Fraanje

De prachtige aankondigingsborden zijn een waar kunstwerk. En meteen ook hier weer raak, met een prachtige en bemoedigende tekst uit Lukas 15 vers 7. Heel jammer, dat in veel kerken deze borden verdwenen zijn. - Foto: ©Louis Fraanje

De prachtige aankondigingsborden zijn een waar kunstwerk. En meteen ook hier weer raak, met een prachtige en bemoedigende tekst uit Lukas 15 vers 7. Heel jammer, dat in veel kerken deze borden verdwenen zijn. – Foto: ©Louis Fraanje

Rechts van het oksaal hangt ook een groot wandbord met de twaalf artikelen des geloofs - Foto: ©Fransien Fraanje

Rechts van het oksaal hangt ook een groot wandbord met de twaalf artikelen des geloofs – Foto: ©Fransien Fraanje

Lees ook: Ons bezoek aan de Cunerakerk in Rhenen Deel 3

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/10/12/ons-bezoek-aan-de-cunerakerk-in-rhenen-deel-2/