Nostalgie op de Oud Lunterse Dag in Lunteren

Een terugblik met een glimlach op de Oud Lunterse Dag

Ieder jaar op de laatste zaterdag in augustus wordt in het Veluwse dorp Lunteren de ‘Oud Lunterse Dag’ gehouden, een dorpsfeest voor en door de Lunteranen!

In mijn fotoarchief kwam ik nog enkele plaatjes tegen, die ik zo rond 1990(?) in de vorige eeuw maakte. Bekende personen uit die tijd, zoals de inmiddels overleden Brand Wolfswinkel(Brand van de Wolfshoek- De lookoo van Lunteren, Jaap van den Heuvel(Jaop an ‘t praotiezer) en natuurlijk zijn vriend Jaap Kelderman(Veldwachter de Schrik) en nog veel meer bekende Lunteranen die u waarschijnlijk ook wel zult herkennen. Ben benieuwd naar uw reacties!

De volgeladen mestkar met verse stalmes In de optocht 'de Reutemeteut' - Foto: ©Louis Fraanje

De volgeladen mestkar met verse stalmes In de optocht ‘de Reutemeteut’ – Foto: ©Louis Fraanje

Nog steeds actueel

In de grote optocht door Lunteren ‘de Reutemeteut’ reed een volgeladen mestkar met verse stalmest. Achterop de kar hing een groot bord met de tekst: “Vrogger gebruukte ze ut um ut laand te verbouwe, tegenwoordig mot je d’r een leger ambtenaore mee onderhouwe!”. Dit als protest tegen de steeds meer groeiende regels vanuit Den Haag voor de boeren! Dus ook nu nog steeds in deze tijd (helaas) zeer actueel!

In de Dorpsstraat is Jaap an 't praotiezer(Jaap van den Heuvel(†)) in gesprek met veldwachter De Schrik (Jaap Kelderman), de jongen links is van Leeuwen en rechts zien we de bekende Barneveldse Moe Pfab over het hek leunen - Foto: ©Louis Fraanje

In de Dorpsstraat is Jaap an ‘t praotiezer(Jaap van den Heuvel(†)) in gesprek met veldwachter De Schrik (Jaap Kelderman), de jongen links is van Leeuwen en rechts zien we de bekende Barneveldse Moe Pfab over het hek leunen – Foto: ©Louis Fraanje

Ringrijden

Een bekend onderdeel van de Oud Lunterse Dag is ook het ‘ringrijden’. In de grote oplegger, dat als podium voor de eregasten dienst deed, zien we oa. de inmiddels overleden Brand Wolfswinkel(Brand van de Wolfshoek- De lookoo van Lunteren, zitten. Ben benieuwd of u nog anderen kunt herkennen?

Een bekend onderdeel van de Oud Lunterse Dag is ook het 'ringrijden' in de Dorpsstraat  - Foto: ©Louis Fraanje

Een bekend onderdeel van de Oud Lunterse Dag is ook het ‘ringrijden’ in de Dorpsstraat  – Foto: ©Louis Fraanje

Terugkijken

Zo af en toe is het best leuk om eens terug te kijken met de beelden van toen, dan komen de mooie herinneringen weer naar boven en beleef je het weer, dan lijkt het soms wel alsof dit allemaal nog maar zo kort geleden is. Voor heel even vertoeven in het verleden, geeft weer genoeg moed voor het heden!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/09/03/nostalgie-op-de-oud-lunterse-dag-in-lunteren/