Buurtvisite op het platteland

Op familiebezoek in Stroe…

Op maandagmorgen 15 augustus jl. zijn Fransien en ik op buurtvisite geweest bij mijn oudste zus Hennie en zwager Henk Jan Bettink in Stroe. Beiden zijn ze inmiddels de 80 ruim gepasseerd en daarnaast gelukkig nog redelijk gezond. Het was in ieder geval weer ouderwets gezellig, heerlijk ‘biepraoten’ op z’n Veluws, over de dagelijkse dingen van het leven.

Zo’n ontmoeting is altijd erg leuk en ongedwongen, vooral ook omdat zij beiden echte natuurliefhebbers zijn. En ondanks dat we bijna 13 jaar in leeftijd met elkaar verschillen, is de band heel hecht, datzelfde geldt uiteraard ook voor mijn zwager Henk Jan, een Veluwenaar in hart en nieren.

Buiten in het tuinhuis gezellig 'biepraoten' met vlnr. zwager Henk Jan, Louis en zus Hennie - Foto: ©Fransien Fraanje

Buiten in het tuinhuis gezellig ‘biepraoten’ met vlnr. zwager Henk Jan, Louis en zus Hennie – Foto: ©Fransien Fraanje

De moestuin

Maar… voordat we weer naar ‘huus’ gingen, zijn we nog even in de ‘tuun’ geweest, of zoals dat ‘vrogger’ gezegd werd: ‘In de hof’ of nog mooier “de Moestuin”. Daar heeft Fransien, samen met hen wat rode bieten en wat sla gesneden, voor mee naar ‘huus’. Ik zeg maar zo: “Met eigen bouw, sta je nooit in de kou!”

Natuurlijk ook in de tuin oftewel de 'hof' en natuurlijk de 'moestuin' rondkijken - Foto: ©Louis Fraanje

Natuurlijk ook in de tuin oftewel de ‘hof’ en natuurlijk de ‘moestuin’ rondkijken – Foto: ©Louis Fraanje

"Kiek us an, is deze groot genogt?" zegt Henk Jan - Foto: ©Louis Fraanje

“Kiek us an, is deze groot genogt?” zegt Henk Jan – Foto: ©Louis Fraanje

Fransien snijdt met het mes in de hand, gemakkelijk een krop sla van het land - Foto: ©Louis Fraanje

Fransien snijdt met het mes in de hand, gemakkelijk een krop sla van het land – Foto: ©Louis Fraanje

Bietensnijder

De bieten en knollensnijder van vroeger, heeft nu de functie van bloembak gekregen, mooi toch! Heb er vroeger wel mee gewerkt, samen met mijn broer Gert de bieten en knollen aan stukjes gemalen, Het knisperende geluid en de scherpe geur zal ik niet gauw vergeten… nostalgie…!

De bietensnijder van vroeger, heeft nu de functie van bloembak gekregen - Foto: ©Louis Fraanje

De bietensnijder van vroeger, heeft nu de functie van bloembak gekregen – Foto: ©Louis Fraanje

Edelhert Hubertus

In de bijkeuken hangt heel prominent de vergroting van het bekende edelhert Hubertus, en hert dat we samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg uit Harskamp, van kleins af aan en zo’n 10 jaar lang gevolgd hebben. Hij sneuvelde tijdens een bronsgevecht in september 2021!

Edelhert Hubertus hangt op een prominente plek in de bijkeuken - Foto: ©Louis Fraanje

Edelhert Hubertus hangt op een prominente plek in de bijkeuken – Foto: ©Louis Fraanje

Weer thuis

En eenmaal thuis in de keuken is Fransien alweer druk bezig met het schoonmaken, snijden en raspen van de rode bieten! Ook maakte mijn zus Hennie een mooie opmerking, toen ze deze foto zag: “Wat leuk dat Fransien er mee bezig is, ze lijkt wel op onze moeder, die ging ook altijd gauw aan de gang als ze groente kreeg!”
Een mooie waardering voor Fransien en een dankbaar familiebezoek met een ‘gouden’ rand, waarbij ook nog een stukje plattelandsgeschiedenis is gaan herleven!

Fransien is thuis alweer druk bezig met het schoonmaken, snijden en raspen van de rode bieten- Foto: ©Louis Fraanje

Fransien is thuis alweer druk bezig met het schoonmaken, snijden en raspen van de rode bieten- Foto: ©Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/08/24/buurtvisite-op-het-platteland/