Nieuw leven op het water

Waterkipje met kuikens op het nest in het water!

Nadat wij een aantal dagen aan huis gekluisterd waren door een flinke longontsteking van Fransien, hebben we gisteravond nog even een rondje op onze Harley Trapson van zo’n kleine 30 kilometer gemaakt door het Binnenveld.

Onderweg ontdekten we ergens in de sloot, een waterkipje met twee kuikens op het nest. Misschien wat laat in het seizoen, maar wel heel erg mooi om dat kleine grut onder moeders vleugels uit te zien komen. Fransien heeft dit mooie tafereeltje met haar nieuwe camera van een flinke afstand vast kunnen leggen op de gevoelige plaat!

Ergens in de sloot een waterkipje met twee kuikens op het nest - Foto: ©Fransien Fraanje

Ergens in de sloot een waterkipje met twee kuikens op het nest – Foto: ©Fransien Fraanje

Natuur-weetje

Het waterkipje of hoentje is in veel sloten en vijvers te zien, maar deze watervogel is meestal wat minder opvallend dan de meerkoet. Zijn gedrag is ook iets schuwer. Het grote verschil met de meerkoet is de rode snavel met gele punt, die is bij de meerkoet wit.
Een waterkipje zwemt wat schokkerig en vliegt ook graag. Nog een belangrijk verschil met de meerkoet, dat zijn de poten van het waterkipje, die hebben geen zwemvliezen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/07/21/nieuw-leven-op-het-water/