Zomaar wat zwerven – Deel 113

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Dinsdag 21 juni 2022 – VELUWE-EDE – Adembenemend vlammend avondrood boven de Veluwse bossen – Vandaag was het de langste dag en ook een hele mooie zonnige dag en ook een prachtige zonsondergang. Het kon niet op vandaag, het was gewoonweg heerlijk buiten onder de open hemel. En dan tenslotte als afsluiter kregen wij een schitterende schouwspel met vlammend avondrood, zoals we nog niet vaak meegemaakt hebben, zo verschrikkelijk mooi, echt geweldig! We blijven ons steeds weer verwonderen over die grote Schepper van dit alles!

– Foto: ©Louis Fraanje

Gouden gloed

Bovenstaande opname maakte Fransien wat eerder op de avond, voordat de hemel rood kleurde deze prachtige opname. Dit was het moment, na dat de avondzon achter de horizon was verdwenen, nog met haar laatste licht deze enorme wolkenlucht in een gouden gloed zette.
Al met al een schitterend schouwspel, waar wij beiden met volle bewondering van hebben genoten!

– Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Woensdag 22 juni 2022 –  Wanneer worden wij in Nederland nu eens wakker?

Vanmorgen vroeg kwamen de boeren op hun trekkers door onze straat, op weg naar Stroe om hun stem te laten horen! Allerlei teksten passeerden de revue, maar deze onderstaande regels zijn klip en klaar: “Gebruik je verstand… behoud boeren in ons land!”
Wij zouden er nog aan toe kunnen voegen: “Leg je het grasland vol met stenen, is onze voedselbron verdwenen!”
Natuurlijk is er heel veel meer aan de hand in dit kleine Nederland, maar zonder ons ‘boerenverstand’, houden wij het zeker niet in de hand!

– Foto: ©Fransien Fraanje

Het Harley Trapson kwartet trapt een eind weg over de Hoge Veluwe.

Vanmiddag hebben we samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg, een heerlijke fietstocht door het Park gemaakt. Wij waren uit Ede op de Harley Trapson naar de ingang bij Otterlo gefietst, daar werden we opgewacht door onze vrienden. Samen hebben wij een groot deel van de Hoge Veluwe doorkruist van Otterlo via Staf naar de uitgang bij Schaarsbergen en vandaar het Deelense Veld overgestoken. Om uiteindelijk via het Koeverbos en centrum weer bij Otterlo te eindigen. Om daar onder het genot van een lekker ijsje nog even na te praten. Onze vrienden moesten weer terug naar Harskamp en wij nog eventjes naar Ede. Eenmaal aangekomen op de thuisbasis stond de teller op 60,9 kilometer!

– Foto: ©Familie Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Donderdag 23 juni 2022 – Nachtvlinder heet huismoeder! 

Fransien ontdekte vanmorgen een prachtige nachtvlinder bij ons op de stoep van het terras. Bij nader onderzoek bleek deze vlinder de naam ‘Huismoeder’ te dragen. Wel grappig toch, als je dan als moeder zoiets tegenkomt, prachtige combinatie!

Huismoeder

De huismoeder (Noctua pronuba) is een vrij grote vlinder uit de uilenfamilie. Hij wordt ook wel hooivlinder genoemd. De vlinder heeft één generatie per jaar. In de zomer gaan de vlinders in rust.
Vrij talrijk voorkomende vlinder in tuinen, parken, open cultuurland en open loofbossen. In heel Nederland algemeen voorkomend van mei tot en met september.

– Foto: ©Fransien Fraanje

In verwarring

De vlinder heeft een spanwijdte van circa 60 millimeter en heeft zeer variabel gekleurde voorvleugels met als grondkleur roodbruin, grijsbruin of geelachtig en in het midden een ring- of niervormige vlek. De achtervleugels zijn geel met een zwarte band langs de achterrand
Huismoeders vliegen ‘s avonds vaak op het licht af en fladderen onrustig rond de lamp.
Net als bij het rood weeskind kan het plots opduiken en weer verdwijnen van kleurige vleugels een predator in verwarring brengen.
De rups is tot 50 mm lang en overwintert. De rups is groen of lichtbruin met een smalle, lichtbruine rugstreep en twee rijen zwarte rugvlekken op het achterste stuk. De verpopping vindt plaats in een holte in de grond.(Bron: Wikipedia)

Onweersluchten boven Ede

Vanavond stonden Fransien en ik buiten op ons terras te genieten van de prachtige avondlucht. Een wolkenlucht die regelmatig veranderde en steeds spectaculairder en woester begon te worden. Fransien maakte een prachtige opname, waarbij linksonder de bliksem duidelijk zichtbaar in beeld komt.

Onweersluchten boven Ede, zie linksonder de bliksemflits - Foto: ©Fransien Fraanje

Onweersluchten boven Ede, zie linksonder de bliksemflits – Foto: ©Fransien Fraanje

Woeste onweerslucht

Nadat Fransien de bliksemflits gefotografeerd had, maakte ik even later wat meer naar rechts deze wilde en woeste onweerslucht die onderin helemaal rood kleurde van het laatste avondrood. Wat een machtig schouwspel en wat hebben wij weer genoten en ons weer verwonderd!🙏

Een wilde en woeste onweerslucht die onderin helemaal rood kleurde van het laatste avondrood - Foto: ©Louis Fraanje

Een wilde en woeste onweerslucht die onderin helemaal rood kleurde van het laatste avondrood – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Vrijdag 24 juni 2022 – Onrustige nacht

Tjonge… wat ging het de afgelopen nacht tekeer, wat een bliksem en donder in de lucht. Wij moesten daarbij onwillekeurig denken aan Psalm 29 vers 2

‘s HEEREN stem, op ‘t hoogst geducht, rolt en klatert door de lucht;
Berst, met vreselijk geluid, op de grote waat’ren uit;
Klinkt, met nadruk en vermogen, heerlijk uit de hemelbogen.
‘t Schepsel beeft en staat verwonderd, als de God der ere dondert.

Meer info: bijbelsopvoeden.nl

Afbeelding: ©Bijbelsopvoeden.nl

‘t Schepsel beeft en staat verwonderd, als de God der ere dondert – Afbeelding: ©bijbelsopvoeden.nl

Jeugdherinnering…

Als het vroeger bij ons thuis soms ‘s nachts heel erg tekeer ging, dan werden wij uit bed gehaald en beneden in de huiskamer wachten we het met z’n allen af. Dat was altijd erg emotioneel en tegelijkertijd hartverwarmend. Als het onweer eenmaal voorbij was gingen wij op de knieën en deed vader een dankgebed en konden wij daarna weer rustig slapen. Dat ben ik als kind en nu als volwassene, nooit meer vergeten, dat ‘samengevoel’ geweldig!

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 114

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/07/04/zomaar-wat-zwerven-deel-113/