Wonderschone beekjuffers zijn vliegende schoonheden

Beekjuffers hebben een vlinderachtige vlucht…

Afgelopen zaterdag hebben wij tijdens onze fietstocht over Veluwe en door de Gelderse Vallei, met volle bewondering genoten van de prachtige Weidebeekjuffers.
Beekjuffers hebben een vlinderachtige vlucht, die vanwege de gekleurde vleugels vooral bij mannetjes opvalt. Imago’s zijn vaak in de oevervegetatie van een beek te vinden, waar mannetjes op uitkijkposten zitten.

De prachtige Beekjuffer met gespreide vleugels tijdens het baltsen - Foto: ©Louis Fraanje

De prachtige Beekjuffer met gespreide vleugels tijdens het baltsen – Foto: ©Louis Fraanje

Dreig- en baltsvluchten

Beekjuffers hebben als enige libellenfamilie complexe dreig- en baltsvluchten, waar soms meerdere dieren aan deelnemen. Dit is vaak een spectaculair gezicht. Soms laten baltsende mannetjes zich een stukje meedrijven op het wateroppervlak in een stroomversnelling. Het mannetje verdedigt een territorium, waarin het vrouwtje solitair de eitjes afzet, in waterplanten. Soms verdwijnt het vrouwtje bij de ei-afzet geheel onder water.

Beekjuffers hebben als enige libellenfamilie complexe dreig- en baltsvluchten - Foto: ©Louis Fraanje

Beekjuffers hebben als enige libellenfamilie complexe dreig- en baltsvluchten – Foto: ©Louis Fraanje

Een Beekjuffer op de uitkijk - Foto: ©Louis Fraanje

Een Beekjuffer op de uitkijk – Foto: ©Louis Fraanje

Leefomgeving

Beekjuffers zijn gespecialiseerd in stromend water. Een hoge zuurstofverzadiging van het water is belangrijk. De bosbeekjuffer is hierin kritischer dan de weidebeekjuffer. De larven leven tussen waterplanten en uitgespoelde boomwortels. Ze jagen op alle bewegende prooien die de gewenste afmeting hebben. (Bron: Wikipedia).

*******************************************************************************************************************************

Ook nu in de Barneveldse Krant!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/06/14/wonderschone-beekjuffers-zijn-vliegende-schoonheden/