Tentoonstelling Red de moeflon

Moeflon is onmisbaar om het huidige landschap te behouden…

Wie het nieuws volgt, weet dat sinds 2021 twee wolven in Het Nationale Park De Hoge Veluwe leven die een heuse slachting onder het grofwild aanrichten. Vooral de moeflon moet het ontgelden. De moeflonpopulatie is inmiddels zo goed als gehalveerd; als er niets gebeurt roeien de wolven in Park alle moeflons uit.

De moeflon is onmisbaar voor het Park als begrazer van de open landschappen, die snel bebost kunnen raken met grove dennen. Bovendien is hij de enige grazer die grove den eet. Het Park heeft de moeflon dus hard nodig om het huidige landschap en de zeldzame dieren en planten die daarvan afhankelijk zijn te behouden.

De tentoonstelling Red de moeflon in de filmzaal van het Museonder - Foto: ©NP De Hoge Veluwe

De tentoonstelling Red de moeflon in de filmzaal van het Museonder – Foto: ©NP De Hoge Veluwe

Biodiversiteit

De moeflon draagt in belangrijke mate bij aan de biodiversiteit. Ook hieraan wordt in de tentoonstelling ruim aandacht besteed. In 2017 is Het Nationale Park De Hoge Veluwe de Belleuropa Award toegekend. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks in het Europees Parlement uitgereikt aan één excellent beheerd Europees particulier landgoed met een hoge biodiversiteit. Die zorgvuldig opgebouwde biodiversiteit dreigt teniet te worden gedaan door de aanwezigheid van de wolf.

Een kudde moeflonrammen waar de vellen van de loslatende wintervacht bij hangen – Foto: ©Louis Fraanje

Een kudde moeflonrammen waar de vellen van de loslatende wintervacht bij hangen – Foto: ©Louis Fraanje

Noodzaak

De tentoonstelling Red de moeflon – waarom is de moeflon zo belangrijk? vertelt over het nut en de noodzaak van de moeflons in het Park en waarom we deze iconische soort willen behouden voor toekomstige generaties. U wordt aan de hand van data, verhalen, aangrijpende foto’s en films geïnformeerd. U kunt met eigen ogen zien hoe indrukwekkend en gevaarlijk wolven zijn, er worden onder andere twee opgezette wolven getoond.

Praktische informatie
Locatie: Filmzaal in het Museonder
Data: dagelijks vanaf 9 juni 2022
Tijdstip: tussen 9.30 en 17.30 uur
Prijs: gratis (excl. entree Park)

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/06/11/tentoonstelling-red-de-moeflon/