Noordwaarts naar Texel – Deel 91

Bestemming Texel…

Dag 4 – Donderdag 26 mei 2022 – Hemelvaartsdag – Zonsondergang 

Donkere wolken dreven onafgebroken langs de avondhemel boven de duinen van Texel, maar na 21.15 uur brak onderaan de horizon het licht door en schiep een wonderbaarlijke sfeer.
Wat kun je daar dan als mens ontzettend blij van worden en wat hebben wij weer genoten en tegelijkertijd ook een schitterende afsluiting van deze mooie Hemelvaartsdag op Texel!

Zonsondergang in de duinen - Foto: ©Louis Fraanje

Zonsondergang in de duinen – Foto: ©Louis Fraanje

Dag 5 – Vrijdag 27 mei 2022 – Gevleugelde parel in het duin! 

Op onze zwerftocht dwars door de duinen van Texel, troffen wij in een Duindoorn, deze prachtige ‘Duinparelmoervlinder’. Eigenlijk was het Fransien die hem het eerst ontdekte, dus dankzij haar spiedend oog konden we deze schitterende vlinder vastleggen op de gevoelige plaat!
De duinparelmoervlinder is een slag groter dan de algemenere kleine parelmoervlinder en heeft ook oranje vleugels die bezet zijn met zwarte stippen en vlekken. Een deel van deze vlekken op de voorvleugel is met elkaar verbonden en vertoont een zigzagpatroon.

Zo troffen wij in een Duindoorn, deze prachtige ‘Duinparelmoervlinder’ - Foto: ©Louis Fraanje

Zo troffen wij in een Duindoorn, deze prachtige ‘Duinparelmoervlinder’ – Foto: ©Louis Fraanje

Natuurweetje

Deze schitterende vlinder drinkt vaak nectar op distels, slangenkruid en wilde liguster. In de duinen van Noord-Holland komt hij veel voor in het kalkrijke buitenduin en hier en daar in kalkrijke, bloemrijke delen van het midden- en binnenduin. Het is een krachtige vlieger die je vooral in duingraslanden en duinvalleien aantreft. In de duingraslanden leven de rupsen van viooltjes. Deze soort heeft één generatie, waarvan de vlinders vooral in de maanden juni en juli vliegen. In tegenstelling tot de meeste parelmoervlinders overwintert de duinparelmoervlinder als ei en niet als rups.
(Bron: Vlinderstichting) – Met dank aan onze natuurvriend Tjerk Busstra

Avondstilte op het land!

Vanavond nog wat rondgezworven over het eiland en onderweg de sfeer geproefd van het platteland. In de stilte van de avond passeerden wij een prachtige stolpboerderij met schapen in het weiland. En even later hebben we genoten van het landelijke Den Hoorn, met het prachtige oude kerkje. Een avond op Texel – letterlijk en figuurlijk – met een gouden randje!

Een prachtige stolpboerderij met schapen in de wei - Foto: ©Fransien Fraanje

Een prachtige stolpboerderij met schapen in de wei – Foto: ©Fransien Fraanje

Het oude kerkje van Den Hoorn in het licht van de avondzon - Foto: ©Louis Fraanje

Het oude kerkje van Den Hoorn in het licht van de avondzon – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 92

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/06/02/noordwaarts-naar-texel-deel-91/