Zomaar wat zwerven – Deel 105

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Zondag 8 mei 2022 – Moederdag 2022 – De dag ontwaakt op de Veluwe!

Bos en veld komen tot leven, als het zonlicht haar gaat omweven. Vanmorgen om 05.55 uur was dit het geval, met de bomen als silhouetten tegen het heelal. Zo stonden wij vol verwondering te staren, naar al dat moois wat wij nooit kunnen evenaren! –
En daarnaast een hart onder de riem voor een ieder die het moeilijk heeft op een dag als deze en zijn of haar moeder mist!

De dag ontwaakt op de Veluwe! - Foto: ©Louis Fraanje

De dag ontwaakt op de Veluwe… – Foto: ©Louis Fraanje

“Alle eendjes zwemmen in het water…”

Waarschijnlijk klinkt dit voor velen bekend in de oren en vanmiddag was het daadwerkelijk ook zo. Moeder eend met haar zes kleintjes in het water, waarvan er eentje – met veel gespetter – een kleine show weggaf. En de andere heel even onder water verdween.
Een prachtig waterballet, waar wij samen vanaf de waterkant van hebben genoten!

Alle eendjes zwemmen in het water... - Foto: ©Louis Fraanje

Alle eendjes zwemmen in het water… – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Maandag 9 mei 2022 –  Leven op het platteland!

Al zwervend over de Veluwe genieten wij van de vele achteraf plekjes, waar boerderijtjes verscholen liggen tussen het groen. Vooral nu alle bomen en struiken in het blad komen of al zijn gekomen, juist dat eerste groen is zo geweldig mooi, zo puur!

De Veluwe, waar boerderijtjes verscholen liggen tussen het groen - Foto: ©Louis Fraanje

De Veluwe, waar boerderijtjes verscholen liggen tussen het groen – Foto: ©Louis Fraanje

Hazen spelen verstoppertje!

Je bent het haasje, nou ja… of toch niet? Sta je daar als haas midden in het gras, hoog op je poten om je heen te kijken en denkje bij jezelf; “Waar is nou die andere haas toch gebleven?” – Nou… die rende net stiekem achter je rug langs en verdween vervolgens in het hoge gras, een erg komisch gezicht!
Een schitterend tafereel buiten in het veld, in ieder geval weten wij weer, hoe de hazen lopen vandaag en we hebben er zeer van genoten!

Sta je daar als haas midden in het gras, hoog op je poten om je heen te kijken - Foto: ©Louis Fraanje

Sta je daar als haas midden in het gras, hoog op je poten om je heen te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Dinsdag 10 mei 2022 –  Kijk uit naar de tapuit!

Al zwervend door het Binnenveld kun je soms zomaar onverwachts een vogel tegenkomen, die je ook op de Veluwse heide weleens ontmoet hebt. Voor ons dus een verrassing, die kleine schavuit met zijn prachtige naam Tapuit en dan ook nog samen mannetje en vrouwtje!

De tapuit is een opvallende, middelgrote zangvogel van open gebied. De witte stuit en witte staart met een omgekeerde zwarte ‘T’ erop zijn belangrijke kenmerken. Mannetje(rechts op paal) heeft een zwart masker en zwarte vleugels en is overwegend grijs van boven en wit van onder. Vrouwtje(links op prikkeldraad) is onopvallender, meer beige, getekend. Ze hebben een spitse insecteneterssnavel en tamelijk lange poten. Zijn snelle lopers én vliegers.

Tapuit en dan ook nog samen mannetje en vrouwtje - Foto: ©Louis Fraanje

Tapuit en dan ook nog samen mannetje en vrouwtje – Foto: ©Louis Fraanje

Rode lijst

Tapuiten zijn op de grond levende vogels van duinen en heidevelden, maar dus ook hier in het Binnenveld. Ze broeden in holen, vaak een konijnenhol. Het uit insecten en ander klein gedierte bestaande voedsel wordt liefst op schaars begroeide, insectenrijke plaatsen verzameld. Tapuiten zijn trekvogels en overwinteren op de Afrikaanse savannen.
Het gaat niet zo heel erg goed met de tapuit in Nederland. (Bron: Vogelbescherming)

Tapuitenechtpaar, met vooraan het mannetje en daarachter het vrouwtje - Foto: ©Louis Fraanje

Tapuitenechtpaar, met vooraan het mannetje en daarachter het vrouwtje – Foto: ©Louis Fraanje

Tapuiten echtpaar op de uitkijk!

Om toch nog even terug te komen op deze prachtige ontmoeting met de tapuiten, heb ik ze hier heel mooi samen op een heiningpaal kunnen vastleggen op de gevoelige plaat. De vogel vooraan is dus het mannetje en daarachter het vrouwtje.
Waarschijnlijk hadden ze niet ver van deze plek hun nest, maar dat kon ik vanwege de te grote afstand niet ontdekken. Daar komt nog bij, dat ik het vogelpaar op geen enkele manier wilde verstoren, mede ook omdat het best een bijzondere vogelsoort is. Ben allang blij met deze opnamen, want dit is toch genieten in optima forma!

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 106

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/05/24/zomaar-wat-zwerven-deel-105/