Roodborstje als ‘maatje’!

Bijzondere ontmoeting in Bennekom…

Onlangs schreef ik over het roodborstje, dat ik ergens op een begraafplaats tegenkwam. Als ik er nog eens goed over nadenk, vind ik het nog steeds heel bijzonder, dat het vogeltje bijna nooit ontbreekt tijdens mijn bezoek aan een begraafplaats.

Mijn maatje, het roodborstje is steeds in de buurt - Foto: ©Louis Fraanje

Mijn maatje, het roodborstje is steeds in de buurt – Foto: ©Louis Fraanje

Verhalen

Natuurlijk doen er allerlei verhalen de ronde over het roodborstje, en er zal ook best wel wat van waar zijn, maar dat hij intelligent is, daar twijfel ik geen moment aan.
Zo vertelde onze, inmiddels overleden natuurvriend Henk van Schuppen, en ook een oude vriend van Jac. Gazenbeek, destijds eigenaar van Camping De Dikkenberg bij Bennekom, mij ooit eens het volgende verhaal:

Natuurliefhebber Henk van Schuppen(†) - Foto: ©Louis Fraanje

Natuurliefhebber Henk van Schuppen(†) – Foto: ©Louis Fraanje

“Jaren geleden, het was in de winter en dan liep ik ‘s avonds nog wel eens een rondje over de camping. En op een keer, toen ik terug kwam, zat er een roodborstje bij de achterdeur. Blijkbaar had hij het ook koud, net als ik, want toen ik de deur opende, hipte hij naar binnen en ging ergens in een hoekje zitten. Het roodborstje voelde zich blijkbaar veilig bij ons in huis.”

Onze natuurvriend zette er wat eten neer en een bakje water, en ging naar bed. En de volgende morgen, als Henk weer naarbuiten ging, hipte het roodborstje langs hem heen de vrijheid tegemoet.
Maar daar bleef het niet bij, nee zeker niet, alles bij elkaar heeft het roodborstje wekenlang en iedere nacht in de keuken gebivakkeerd!

Zo’n verhaal vergeet je nooit meer, en telkens als ik een roodborstje ontmoet, dan moet ik tegelijkertijd terugdenken aan dit schitterende verhaal!

Tekst en foto’s: ©Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/03/12/roodborstje-als-maatje/