Wandelen tussen de Jeneverbessen – Deel 1

Typische heibewoners, die in de meest grillige vormen groeien…

Hier en daar kan men op de Veluwe, behalve de bekende vliegdennen, ook jeneverbes- oftewel Juniperus-struiken aantreffen. Er zijn echter ook plaatsen, waar men ze in een grote aantallen kan tegenkomen en zelfs een typisch bos vormen, dat is o.a. het geval in de omgeving van Otterlo, en daar ging onze wandeltocht naartoe. Vroeger lag dit buiten de Hoge Veluwe, maar sinds enkele jaren ligt het binnen de rasters van het Park.

Ja... zo af en toe maar eens even de plattegrond erbij – Foto: ©Jannie van den Berg

Ja… zo af en toe maar eens even de plattegrond erbij – Foto: ©Jannie van den Berg

 Aan de rand van het Jeneverbessen reservaat - Foto: ©Fransien Fraanje

Aan de rand van het Jeneverbessen reservaat – Foto: ©Fransien Fraanje

Jeneverbessenreservaat

Samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg, lopen we vanaf de Houtkampweg door ’t Rieselo en het Otterlosebos naar achteren en komen uiteindelijk in het prachtige jeneverbessenreservaat. Eerst aan het begin wat kleine exemplaren, dan alleenstaande, metershoge bomen, blauwgroen van kleur en grillig van vorm.

Kleine en soms hele grote exemplaren bij elkaar - Foto: ©Fransien Fraanje

Kleine en soms hele grote exemplaren bij elkaar – Foto: ©Fransien Fraanje

Groene en ook de rijpe blauwe bessen aan een struik - Foto: ©Fransien Fraanje

Groene en ook de rijpe blauwe bessen aan een struik – Foto: ©Fransien Fraanje

Jenever

Aan deze typische heibewoners, die in de meest grillige vormen groeien, komen uit minuscule bloempjes de bessen, die in het eerste jaar groen zijn en in het tweede jaar rijpen en blauw worden. Vanwege de aromatische olie die ze bevatten, werden ze vroeger gebruikt bij de bereiding van jenever. Dubbelgebeide jenever herinnert daar nog aan, want bei betekent bes. De eenzame standplaats, de grillige en soms bizarre vormen, vooral spookachtig bij mist, zijn er de oorzaak van dat er zoveel sagen en legenden omheen zijn geweven.

Ja... en dan zien we ineens iets anders op een paadje tussen de struiken - Foto: ©Louis Fraanje

Ja… en dan zien we ineens iets anders op een paadje tussen de struiken – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Wandelen tussen de Jeneverbessen – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/02/18/wandelen-tussen-de-jeneverbessen-deel-1/