Zeearend komt overvliegen

Zeearend, ook wel de “Vliegende deur” genoemd

Ede-Veluwe – Afgelopen vrijdag 22 oktober 2021  ‘s morgens om 09.25 uur, was ineens iedereen hier in extase, want… wat vliegt daar ergens hoog in de lucht?
Fransien en ik renden naar buiten met de camera, telelens erop en wat denk je… ja hoor een zeearend, ook wel de “Vliegende deur” genoemd vanwege zijn grote! Wat een beleving om zo’n enorme vogel hoog over je heen te zien vliegen, en dat zomaar vanaf je balkon, dat is toch schitterend! Echt een bijzondere plaat om in te lijsten!

De enorme grote roofvogel bleek een zeearend te zijn, ook wel 'Vliegende deur' genoemd - Foto: ©Louis Fraanje

De enorme grote roofvogel bleek een zeearend te zijn, ook wel ‘Vliegende deur’ genoemd – Foto: ©Louis Fraanje

Vliegende deur

De zeearend is de grootste Europese roofvogel die in toenemende mate in Nederland broedt. Vooral in de Oostvaardersplassen, de Biesbosch en het Lauwersmeergebied is deze vogel vaak te zien. In vlucht vallen de grote brede vleugels op, die de Zeearend de bijnaam “vliegende deur” opleverden. een lengte van 77 tot 95 cm en een vleugelspanwijdte van 200 tot 250 cm. Met zijn opvallende krachtige, helder gele haaksnavel en imposante klauwen is het een machtige verschijning.

Hoog aan de hemel vliegt de zeearend over ons heen - Foto: ©Louis Fraanje

Hoog aan de hemel vliegt de zeearend over ons heen – Foto: ©Louis Fraanje

De zeearend is een zeer grote roofvogel met een spanwijdte van 1,8 meter tot wel 2,4 meter - Foto: ©Louis Fraanje

De zeearend is een zeer grote roofvogel met een spanwijdte van 1,8 meter tot wel 2,4 meter – Foto: ©Louis Fraanje

Wat een beleving om zo'n enorme vogel hoog over je heen te zien vliegen, en dat zomaar vanaf je balkon, dat is toch schitterend! - Foto: ©Louis Fraanje

Wat een beleving om zo’n enorme vogel hoog over je heen te zien vliegen – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Karakteristiek zijn de enorme plankvormige vleugels die aan het eind sterk ‘gevingerd’ zijn. Ook tijdens de vlucht lijken deze vleugels letterlijk zo stijf als een plank. De volwassen vogels hebben een in verhouding opvallend korte, witte wigvormige staart en hun kop, hals en borst heeft ook vaak een lichte, dikwijls witte kleur. De zeearend bouwt zijn omvangrijke nest op moeilijk toegankelijke rotsen of in hoge oude bomen. Het nest wordt elk jaar opnieuw gebruikt en uitgebreid. Enorme horsten van soms wel 1000 kilo zijn dan ook geen uitzondering.

Volwassen vogels zijn voornamelijk standvogel (behalve in het uiterste noorden), maar vooral jonge vogels trekken en zwerven rond. Jonge zeearenden die in Nederland overwinteren, komen vaak uit Duitsland waar de populatie sterk is toegenomen!

Bron:  Waarneming.nl

*******************************************************************************************************************************

Extra…

Zeearend kopte zaterdag in de Barneveldse Krant, samen met een prachtig verhaal over “Open doors”! Een verhaal dat zeer de moeite waard is, dus zijn we ‘dubbel’ gelukkig! De redactie had het niet mooier kunnen maken, bedankt mensen van de redactie!

Ook in de Lunterse Krant…

Mooie waardering!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/10/25/zeearend-komt-overvliegen/