Op de fiets naar Kroondomein Het Loo – Deel 3

Vervolg fietstocht vanaf knooppunt 08, kruising Elspetergrindweg en Wieselseweg…

Bij het knooppunt(08) gaan we straks linksaf naar de Hooge Duvel, maar… we gaan eerst erachter in het bos bij het Peter Gerritsboompje kijken.  Genoemd naar Peter Gerrits, boer-richter van de Wieselse Mark, heeft rond 1750 een boom geplant in het kroondomein, mogelijk als grensboom van een perceel eikenhakhout.

Oorspronkelijk stond de boom aan de westkant van de F-weg. De laatste jaren stond de (losse) steen met het opschrift “Peter Gerrits Boompje” echter bij de breed vertakte beuk aan de oostzijde van het bospad. Deze boom werd vanwege de grillige vorm ook wel het “Spokenboompje” genoemd. (bron: genealogieonline.nl)

We gaan eerst achter in het bos bij het Peter Gerritsboompje kijken - Foto: ©Louis Fraanje

We gaan eerst achter in het bos bij het Peter Gerritsboompje kijken – Foto: ©Louis Fraanje

De Kathedraal

Ja en dan nog dieper het bos in, komen we deze boomstammen tegen. Op ongeveer 300 meter ten westen van het kruispunt Wieselseweg-Elspetergrindweg, is een kunstwerk van Marinus Boezem te vinden genaamd De Kathedraal.  Het bestaat uit veertig boomstronken in brons op betonnen fundering, geplaatst overeenkomstig de plattegrond van de Kathedraal van Reims.
Koningin Beatrix schonk dit kunstwerk ter gelegenheid van haar 60e verjaardag aan Kroondomein Het Loo  om de verbondenheid van de Oranjes met dit unieke gebied te onderstrepen.

De Kathedraal bestaat uit veertig boomstronken in brons op een betonnen fundering - Foto: ©Fransien Fraanje

De Kathedraal bestaat uit veertig boomstronken in brons op een betonnen fundering – Foto: ©Fransien Fraanje

Fransien neemt een kijkje in/bij de Kathedraal - Foto: ©Louis Fraanje

Fransien neemt een kijkje in/bij de Kathedraal – Foto: ©Louis Fraanje

Maar de reis gaat verder over berg en dal - Foto: ©Louis Fraanje

Maar de reis gaat verder over berg en dal – Foto: ©Louis Fraanje

Hooge Duvel

En dan zijn we eindelijk bij de De Hooge Duvel, een jachtopzienerswoning gelegen in het Kroondomein Het Loo op de Veluwe in de provincie Gelderland.
De “Hooge Duvel” werd in 1901 gebouwd als dubbele jachtopzienerswoning, hetgeen nog te zien is aan de gespiegelde vormgeving. De woningen waren ook geschikt voor het bedrijven van kleinschalige landbouwactiviteiten, zoals het houden van varkens en geiten.

En dan zijn we eindelijk bij de jachtopzienerswoning op de Hooge Duvel - Foto: ©Louis Fraanje

En dan zijn we eindelijk bij de jachtopzienerswoning op de Hooge Duvel – Foto: ©Louis Fraanje

Rijksmonument

Windvaan op het dak - Foto: ©Louis Fraanje

Windvaan op het dak – Foto: ©Louis Fraanje

Het pand werd in 2000 aangewezen als rijksmonument en ingeschreven in het monumentenregister. Kenmerkend zijn het siermetselwerk en het houtsnijwerk. Op het dak staat een windvaan in de vorm van een jachtopziener met hond.  Zie afbeelding rechts >>>

De woning is een goed bewaard voorbeeld van dit type dienstwoningen, dat bovendien vanwege zijn ligging midden in de bossen van het kroondomein, zowel van cultuurhistorische als van landschappelijke waarde is.

Veluwse sage

De naam Hooge Duvel verwijst naar de vlakbij gelegen heuvel “De Hooge Duvel” en de daarbij behorende Veluwse sage “De Hooge Duvel en de Rooie Heg” over de boze geest Ossaert. (Bron: Wikipedia)

Lees ook: Op de fiets naar Kroondomein Het Loo – Deel 4

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/09/16/op-de-fiets-naar-kroondomein-het-loo-deel-3/