Zomaar wat zwerven – Deel 64

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Dinsdag 24 augustus 2021 – Moeflons in de vroege ochtend.

Vanmorgen om 08.00 uur reed ik bij de ingang Schaarsbergen het Nationale Park De Hoge Veluwe binnen, begeleid door een levensgroot bord met daarop “100 jaar moeflons in het Park”. Zoiets spreekt mij aan, omdat het een prachtig dier is en daarbij nog zeer nuttig ook, mede ook om die reden heeft de Jac. Gazenbeekstichting de moeflon uitgeroepen tot het mooiste zoogdier van de Veluwe. – En wat was ik blij, toen ik vanmorgen op mijn zwerftocht door het Park, onverwachts een ontmoeting had met enkele moeflon-ooien!

Het enorme bord bij de ingang Schaarsbergen - Foto: ©Louis Fraanje

Het enorme bord bij de ingang Schaarsbergen – Foto: ©Louis Fraanje

Eén van de vele mooie plekjes op de Hoge Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Eén van de vele mooie plekjes op de Hoge Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Een kleine groep moeflon-ooien in de schaduw van de bosrand - Foto: ©Louis Fraanje

Een kleine groep moeflon-ooien in de schaduw van de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Woensdag 25 augustus 2021 – Ochtendgloren

EDE-VELUWE – Ochtendgloren om 06.35 uur boven de Veluwse bossen, met een frisse temperatuur van 9° Celsius. Ook nu weer hebben we genoten van dit prachtige en unieke natuurverschijnsel in de Schepping!

Ochtendgloren boven de Veluwse bossen - Foto: ©Louis Fraanje

Ochtendgloren boven de Veluwse bossen – Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog met een edelhert

‘s Avonds nog even met onze natuurvrienden Florus en Jannie naar de Hoge Veluwe geweest om te zien hoe of het met de hertenbronst gesteld was. Op de Wildbaanweg liep wel een aardig roedel met een plaatshert, maar er was nog niet veel actie. – Daarvoor speurden we bij het Zwarte Veld, nog een aantal geweidragers, die wel wat onrustig heen en weer liepen. Ook onze natuurvriend Geurt van de Kamp uit Uddel was aanwezig en genoot van deze dieren. – Op een gegeven moment stond een prachtige 16-ender onze kant op te kijken, een prachtig ‘oog in oog’ moment!

Een prachtige 16-ender stond onze kant op te kijken, een prachtig 'oog in oog' moment! - Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtige 16-ender stond onze kant op te kijken, een prachtig ‘oog in oog’ moment! – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Vrijdag 27 augustus 2021 – Veluws landschap ten voeten uit

Vanmorgen zwierven Fransien en ik over de Hoge Veluwe, ter hoogte van het Deelense Zand had zich een prachtige wolkenlucht gevormd. Op verschillende plekken bloeiden prachtige paarse heidepollen, echt een landschap van heide, zand en dennen zoals wij de Veluwe kennen. Dus hebben we weer samen genoten van dit prachtige landschap, dat wij zo lief hebben!

Echt een landschap van heide, zand en dennen zoals wij de Veluwe kennen- Foto: ©Louis Fraanje

Echt een landschap van heide, zand en dennen zoals wij de Veluwe kennen – Foto: ©Louis Fraanje

Een regenboog

Vanavond wisselden zon en regen elkaar af terwijl Fransien en ik genoten van het wild op de Hoge Veluwe. En toen om 20.00 uur de zon dwars door de regen heen probeerde te dringen, verscheen ineens glashelder de regenboog boven de bossen. Helaas had ik mijn groothoeklens niet bij de hand, maar heb toch een groot deel ervan vast kunnen leggen. Wat een geweldig cadeau van de Schepper en dat ook nog op de geboortedag van mijn inmiddels overleden opa Gerrit van Uffelen(1869-1926).

Ineens verscheen ineens glashelder de regenboog boven de bossen - Foto: ©Louis Fraanje

Ineens verscheen ineens glashelder de regenboog boven de bossen – Foto: ©Louis Fraanje

Verbondenheid

Opa Gerrit van Uffelen (1869-1926)

Gerrit van Uffelen (1869-1926)

Een schitterende avond met een herinnering aan mijn opa Gerrit van Uffelen, geboren op 27 augustus 1869 en overleden op 3 februari 1926. Aan deze opa, die ik overigens nooit gekend heb, voel ik mij zeer verbonden.

Mede ook omdat zijn dochter mijn moeder was, en hij een geboren en getogen Veluwenaar in hart en nieren was. Zijn beroep, hoe kan het anders… boswachter!

Ik heb zijn levensverhaal ooit opgeschreven en op ons weblog gepubliceerd: Boswachter Gerrit van Uffelen en de Veluwe – Deel 1

***

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 65

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/09/01/zomaar-wat-zwerven-deel-64/