Genieten van de moeflons op de Hoge Veluwe

Het gedrag van deze bijzondere dieren blijft ons boeien…

Onbegrijpelijk dat dit prachtige en zeer zeker ook nuttige dier als de moeflon, door de zogenaamde kenners en ‘deskundigen’ zomaar klakkeloos ‘vogelvrij’ verklaard wordt, dat gaat er bij mij als natuurliefhebber gewoonweg niet in. Ik blijf het absurd vinden, dat zo’n waardevol dier als de moeflon, die hier al zo’n 100 jaar lang op de Veluwe aanwezig is, gewoon het veld moet ruimen voor het gedachtengoed van enkele betweters!

Wanneer gaan we ons nuchtere verstand eens gebruiken in dit over gecultiveerde kikkerlandje, want… de problemen met de wolf blijven zich opstapelen, zowel hier bij ons in Nederland als in de ons omringende landen. En het gaat niet alleen om onze moeflons, ook onder het vee bij onze boeren is het regelmatig raak!

Maar… blijkbaar zullen wij wel te ouderwets zijn in de ogen van deze lieden, toch vertikken we het gewoon om zomaar mee te gaan met de ‘waan van de dag’! En mede ook daarom, zullen wij ons tot het uiterste inspannen om zo’n prachtig en waardevol dier als de moeflon in Nederland te behouden!

Een vijftal moeflonrammen op het Reemsterveld. Bij de voorste ram is een stukje van de linkerhoorn afgebroken - Foto: ©Louis Fraanje

Moeflonrammen op het Reemsterveld, bij de voorste ram is een stukje van de linkerhoorn afgebroken – Foto: ©Louis Fraanje

Moeflons op het wildspoor

Onlangs speurden wij in het hoge gras van het Reemsterveld, een vijftal moeflonrammen. En telkens weer als wij ‘oog in oog’ komen te staan met deze prachtige dieren, gaat ons hart sneller kloppen. Vooral de rammen(mannetjes) met hun schitterende gekrulde horens, zijn indrukwekkend om te zien. Ook ontdekten wij, dat er een ram bij liep, die een stukje van zijn linkerhoorn miste. misschien ooit afgebroken tijdens een bronstgevecht…

Een schitterend gezicht dit drietal zo in het hoge gras, dat is toch genieten in optima forma! - Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterend gezicht dit drietal zo in het hoge gras, dat is toch genieten in optima forma! – Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog met een moeflonram, let op het uiteinde van de linkerhoorn, daar is een stukje afgebroken - Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog met een moeflonram, let op het uiteinde van de linker-hoorn, daar is een stukje afgebroken – Foto: ©Louis Fraanje

Accepteren en behouden

Waarom blijven sommige mensen zich toch steeds vastklampen aan het idee dat wij terug moeten naar bijvoorbeeld zoiets als ‘oernatuur’…  of wat dat dan ook mag zijn.  De natuur zelf heeft daar namelijk totaal geen boodschap aan, die verandert al eeuwenlang en zou dat ook gedaan hebben zonder ons mensen. Wij zijn maar een heel klein en nietig schakeltje in dat grote geheel.
We rijden bijvoorbeeld toch ook niet meer met paard en wagen, en slapen toch ook niet meer in een bedstede? Laten we dat gegeven nou eindelijk eens accepteren en proberen te behouden wat we nog hebben!
Dat wil niet zeggen, dat wij met onze armen over elkaar moeten blijven toekijken, zeker niet, we zullen blijven knokken voor de ons omringende natuur en ons verzetten tegen de natuurvernietiging op deze wereld!

Lees ook: Botsende belangen en meningen, kosten natuur de kop

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/08/14/genieten-van-de-moeflons-op-de-hoge-veluwe/