Zomaar wat zwerven – Deel 49


Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Donderdag 1 juli 2021  –  Reeën zijn best wel kieskeurig!

Dat merkten wij onlangs tijdens een boswandeling, toen deze reegeit vanuit de dichte dekking van het bos, de open vlakte op kwam wandelen. Eerst eens even goed om je heen kijken of alles veilig is, voordat je aan de maaltijd gaat. Dan haal je eens eventjes lekker de tong langs je neus, om daarna nou juist dat ene lekkere plantje tussen het gras op te gaan eten. Zo hebben we samen een tijdlang genoten van dit prachtige tafereel in de Veluwse natuur!

Voordat je aan de maaltijd gaat, haal je eens eventjes lekker de tong langs je neus - Foto: ©Louis Fraanje

Voordat je aan de maaltijd gaat, haal je eens eventjes lekker de tong langs je neus – Foto: ©Louis Fraanje

***************************************************************************************************************************

Vrijdag 2 juli 2021 –  Weerspiegeling

Blauwe reiger weerspiegeld in het water van de Grift in het Binnenveld. – De vogel stond eerst een beetje verscholen in het riet, maar toen hij wat meer naar voren kwam gaf dat een prachtig ‘dubbel’ spiegelbeeld.

Blauwe reiger weerspiegeld in het water van de Grift in het Binnenveld - Foto: ©Louis Fraanje

Blauwe reiger weerspiegeld in het water van de Grift in het Binnenveld – Foto: ©Louis Fraanje

***************************************************************************************************************************

Zaterdag 3 juli 2021 – Kleurrijk hoekje

Fleurig en kleurrijk hoekje op een Veluws boerenerf. – Zo sta je ergens achteraf op het platteland bij een boerderij om je heen te kijken, en ineens valt je oog op iets moois. Zomaar een heerlijk, klein en stil plekje aan de rand van een moestuin. En misschien is het juist wel door haar eenvoud, dat je er ineens heel erg blij en gelukkig van kunt worden!

Fleurig en kleurrijk hoekje op een Veluws boerenerf - Foto: ©Louis Fraanje

Fleurig en kleurrijk hoekje op een Veluws boerenerf – Foto: ©Louis Fraanje

 Wild zwijn tussen het groen

‘s Avonds hadden Fransien en ik een onverwachtse ontmoeting in Kroondomein Het Loo. Ja… dan sta je wel eventjes vreemd te kijken, als er ineens een wild zwijn tussen het groen van de bosbessenstruiken opduikt. Om eventjes lekker te gaan snoepen van de talrijke rijpe bosbessen.
Snel richtte Fransien haar camera en legde het tafereel vast op de gevoelige plaat. Heel even stonden wij ‘oog in oog’ met deze nozem van het bos, toen ging hij er als een speer vandoor. Een spannend natuurmoment, dat je zomaar onverwachts kan overkomen in deze omgeving. Het beste is, om vooral rustig te blijven en even te genieten van dit unieke moment!

Zomaar ineens staat er een wild zwijn tussen de bosbessenstruiken te loeren - Foto: ©Fransien Fraanje

Zomaar ineens staat er een wild zwijn tussen de bosbessenstruiken te loeren – Foto: ©Fransien Fraanje

Overstekend wild

Een tijdje later reden we over de Aardhuisweg, toen er ineens een zeug de weg overstak. Je weet dat het kan gebeuren, maar het is toch altijd effe schrikken. We reden gelukkig niet hard, hoewel een aantal automobilisten hier totaal geen rekening mee houdt, is dat wel verstandiger. Want… voordat je het weet, heb je er eentje onder je auto, of erger nog, je ontwijkt het dier en knalt tegen een boom.
– Ons advies: “Rij voorzichtig op de Veluwse wegen, want er kan zomaar een dier de weg oversteken!

Een tijdje later reden we over de Aardhuisweg, toen er ineens een zeug de weg overstak - Foto: ©Louis Fraanje

Een tijdje later reden we over de Aardhuisweg, toen er ineens een zeug de weg overstak – Foto: ©Louis Fraanje

Ook in de Barneveldse Krant…

Dopheide in bloei

Op de Veluwse heide en dan vooral op plaatsen waar het wat natter is, kunnen we weer genieten van de mooie bloemtrossen van de Gewone dopheide. De roze urnvormige bloemetjes zijn wat kleiner dan een centimeter en zitten – soms met een groot aantal bij elkaar – aan de bovenzijde van de licht groene stengels.

We kunnen weer genieten van de mooie bloemtrossen van de Gewone dopheide - Foto: ©Louis Fraanje

We kunnen weer genieten van de mooie bloemtrossen van de Gewone dopheide – Foto: ©Louis Fraanje

Voorbode

Voor ons zijn deze prachtige lila-paarse bloemetjes eigenlijk altijd weer een mooie voorbode, omdat daarna in augustus de Struikheide in bloei komt. Dan is het helemaal prachtig met die uitgestrekte paars bloeiende heidevelden toe aan de horizon!

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 50

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/07/14/zomaar-wat-zwerven-deel-49/