Noordwaarts naar Texel – Deel 80

Een midweek genieten op Texel…

Op maandag 7 juni 2021 zijn Fransien en ik weer eens noordwaarts getrokken, om een midweek door te brengen op het ons zo geliefde Waddeneiland Texel.

Om 9 uur ‘s morgens zijn we van huis gegaan, via Nijkerk, Zeewolde, Lelystad, Enkhuizen, Hoorn naar Den Helder. En precies om 12.00 uur reden we de veerboot “De Wagemaker” op, die ons ineen klein half uurtje naar de overkant bracht.

Een week lang genieten van de vogels, met een vliegende start van een viertal Lepelaars, die in formatie hoog over ons heenvlogen. Wat een schitterend gezicht, om deze helderwitte vogels tegen een strakblauwe lucht te zien overkomen, geweldig… wat een welkom!

Een viertal Lepelaars, die in formatie hoog over ons heenvlogen - Foto: ©Louis Fraanje

Een viertal Lepelaars, die in formatie hoog over ons heenvlogen – Foto: ©Louis Fraanje

Uitrustdag

Zo zwerven we kris kras over het eiland om gewoon weer even de sfeer te proeven, gewoon de boel verkennen en uit te vogelen waar wij de komende dagen ons op gaan richten. Deze eerste dag is meestal een beetje ‘uitrustdag’, tenminste… zo noemen wij dat, want natuurlijk trekken we er wel op uit, maar dan op ons gemakje, uiteraard.

Ochtendgloren met nevelflarden boven het water - Foto: ©Louis Fraanje

Ochtendgloren met nevelflarden boven het water – Foto: ©Louis Fraanje

Dinsdag 8 juni 2021

Ochtendgloren buiten in de vrije natuur vanmorgen om 05.15 uur, met kwakende kikkers, gakkende ganzen, zingende vroege vogels en in de verte een koekoek die roept. Met nevelflarden boven het water, waar het zonlicht heel voorzichtig doorheen probeert te dringen. Om dat te mogen beleven, dan ben je toch de gelukkigste mens op aarde…

Zingend blauwborstje boven in een grote struik - Foto: ©Fransien Fraanje

Zingend blauwborstje boven in een grote struik – Foto: ©Fransien Fraanje

Privé-concert

Zingend blauwborstje boven in een grote struik, gaf vanmorgen een waar privé-concert voor ons. Fransien legde het tafereel – met haar kleine camera – vast op de gevoelige plaat. Zoiets maakt een vroege ochtendwandeling in de natuur echt tot een waar feest!

De ondergaande zon laat haar licht laag over het water schijnen - Foto: ©Fransien Fraanje

De ondergaande zon laat haar licht laag over het water schijnen – Foto: ©Fransien Fraanje

Laatste licht

Als de avond valt over het eiland Texel, gaan Fransien en ik natuurlijk nog even een kijkje nemen bij het strand, vanavond is dat bij Paal 28, dat is voor ons het dichtste bij vanaf de Sluftervallei.  Het is altijd weer een hele aparte belevenis om de avondzon aan de horizon in de zee te zien zakken. Fransien maakte bovenstaande foto om 21.45 uur, een schitterend moment, als de ondergaande zon haar laatste licht laag over het water laat schijnen.

Een kwal in het prachtige licht van de zonsondergang - Foto: ©Louis Fraanje

Een kwal in het prachtige licht van de zonsondergang – Foto: ©Louis Fraanje

Wat een kwal

En om 22.00 uur gebeurde er iets bijzonders op de vloedlijn bij de branding. Wat was nou het geval… op de vloedlijn lag een kwal. Fransien riep verschrikt: “Louis, kijk uit een kwal!” Toch raakte ik als geboren Barnevelder, niet direct van de leg, en antwoordde spontaan: “Wat een kwal van een kwal zeg…” Maar… in dit speciale kwallen-geval, bedongen wij een prominente plaats voor deze kwal op de wal!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 81

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/07/07/noordwaarts-naar-texel-deel-80/