Geleend Goed…

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Niets is van onszelf, wij hebben alles in bruikleen hier op deze aarde…

Boerderijnamen vertellen ons iets over de geschiedenis van een boerderij of de plek waar deze staat. Maar zo af en toe kom je een naam tegen, waardoor je zomaar geraakt wordt. Tenminste dat overkwam mij vanmorgen in het buitengebied tussen Ede en Veenendaal. Ik was er bijna aan voorbij gereden, maar op de voorgevel van deze boerderij prijkte de tekst “Geleend Goed”, duidelijker kon het niet.

Het naambord op de voorgevel van de boerderij - Foto: ©Louis Fraanje

Het betreffende naambord met de tekst “Geleend Goed” – Foto: ©Louis Fraanje

In bruikleen

Want zo is het toch maar, niets is van onszelf, wij hebben alles in bruikleen hier op deze aarde. Gewoon goed met alles omgaan en een goed rentmeester zijn. En als wij er straks niet meer zijn, mag een ander het weer gebruiken, niks meer en niks minder! Iemand zei eens: “Het laatste hemd heeft geen zakken!”

De boerderij met de prachtige tekst op de voorgevel - Foto: ©Louis Fraanje

De boerderij met de prachtige tekst op de voorgevel – Foto: ©Louis Fraanje

De bedoeling

De Schepping met al haar schoonheid is de mens in bruikleen gegeven, wij mogen erop wonen, de aarde op een eerlijke en onbaatzuchtige manier bewerken en bebouwen, daarna oogsten, gebruiken en bewaren. Zodat er uiteindelijk voor iedereen genoeg over kon blijven, want dat is nou precies zoals de Schepper het bedoeld heeft.

De schrijver Jac. Gazenbeek schreef in zijn laatste boek “Veluwe wilt en bijster landt”(1975) hierover het volgende:

“Het is interessant in de bijbel te lezen, hoe eeuwen geleden een volk al dringend werd gewaarschuwd, zuinig te zijn op de ruimte. Het was de profeet Jesaja, die uitriep: ‘Wee degenen, die huis aan huis trekken, akker aan akker brengen, tot er geen plaats meer is'(Jesaja 5: 8)”

Tenslotte

Maar blijkbaar heeft de mens zich er totaal niets van aangetrokken, en dacht hij met zijn eigen inzichten en wetten, dat hij het misschien nog wel beter dan God zelf zou kunnen.  Maar…  omdat diezelfde mens blijkbaar nooit genoeg heeft, dreigt diezelfde aarde nu het slachtoffer te worden van onze hebzucht!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/06/05/geleend-goed/