Fietsen op de grens van Veluwe – Deel 2

Vanaf de Zuidelijke Meentsteeg steken we over naar Landgoed Remmerstein…

Klein Remmerstein – Van tuinmanswoning tot villa
In 1910 liet eigenaar Martinus Cornelis Philipse (1883–1950), de stichter van het huidige huis Remmerstein, een geheel nieuwe villa bouwen, enkele meters westelijk van het oude pension gelegen en voorzien van een rieten dak. Deze ‘tuinmanswoning’, getekend door de Rhenense stadsarchitect Derk Hoiting, kwam vroeg in 1911 gereed, waarna het oude pension werd afgebroken.

Eind mei 1918 brandde de voormalige tuinmanswoning van 1911 echter geheel af, niet verwonderlijk met zo’n rieten dak; een vonk uit de schoorsteen was de vermoedelijke oorzaak. Reeds in augustus 1918 werd, eveneens naar ontwerp van Derk Hoiting, op de fundamenten van het verbrande huis een nieuwe ‘tuinmanswoning’ geplaatst, de huidige villa De Duiventoren (Klein Remmerstein) aan Cuneraweg 305.
Bron: Oud Rhenen – jaargang 31 – september 2012 – nr. 3

De huidige villa De Duiventoren (Klein Remmerstein) aan Cuneraweg 305 - Foto: ©Fransien Fraanje

De huidige villa De Duiventoren (Klein Remmerstein) aan Cuneraweg 305 – Foto: ©Fransien Fraanje

Duiventoren van Remmerstein

De tussen de Cuneraweg (bij no. 305) en de Oude Veensegrindweg in het weiland gelegen ‘duiventoren’, is gebouwd omstreeks 1725 na afbraak van het oude huis op die plek. Daarbij zijn de oude stenen gebruikt.
De toren ligt op een eilandje in het midden van een gracht en is op een ronde plattegrond opgetrokken en wordt afgedekt door een veelhoekig tentdak met zinken bekleding. Op de top staat een duif.
De toren is boven een gepleisterde plint opgetrokken in handvormbaksteen. H et muurwerk wordt gesierd door twee uitgemetselde banden met ojiefprofiel. Aan de oostzijde bevindt zich een getoogde opgeklampte deur. De westzijde bevat vijf rijen getoogde en keperboogvormige openingen.
Waardering
De duiventoren is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de materiaaltoepassingen. Het is van cultuurhistorische waarde als oudste resterende bouwkundig onderdeel van de buitenplaats. Tevens is het object van ensemblewaarde vanwege de landelijke ligging en als eikpunt van het lanenstelsel van Remmerstein.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – Licentie CC-0 (1.0)

De in het weiland gelegen ‘duiventoren’ - Foto: ©Louis Fraanje

De in het weiland gelegen ‘duiventoren’ – Foto: ©Louis Fraanje

Mooi doorkijkje op de plas van Kwintelooijen tussen Rhenen en Veenendaal - Foto: ©Fransien Fraanje

Mooi doorkijkje op de plas van Kwintelooijen tussen Rhenen en Veenendaal – Foto: ©Fransien Fraanje

Een merel(man) op zoek naar wormen in het gras - Foto: ©Louis Fraanje

Een merel(man) op zoek naar wormen in het gras – Foto: ©Louis Fraanje

Fransien fietst over de Slaperdijk richting De Roode Haan, bij de spoorwegovergang Utrecht-Arnhem - Foto: ©Louis Fraanje

Fransien fietst over de Slaperdijk richting De Roode Haan, bij de spoorwegovergang Utrecht-Arnhem – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Fietsen op de grens van Veluwe – Deel 3

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/04/29/fietsen-op-de-grens-van-de-veluwe-deel-2/