Zomaar wat zwerven – Deel 20

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Woensdag 3 maart 2021  –  Oog in oog

Ede-VELUWE – Een tijdje geleden stonden we ineens ‘oog in oog’ met dit wilde zwijn, een jonge keiler. Als zoiets je overkomt is het wel eventjes schrikken, gelukkig bleek dat wederzijds en draaide hij zich om en ging er als een speer vandoor.

Tegelijkertijd moet ik op deze dag terugdenken aan mijn broer Kees, die inmiddels alweer twee jaar geleden van ons heenging. Hij woonde in Zeeland maar kwam graag op de Veluwe en was ‘wild’ van het Veluwse wild. Deze foto, met hem in gedachten speciaal voor zijn vrouw Ilse Fraanje-de Jonge en zoon William Fraanje met vrouw Lianne Fraanje en kinderen.

En zo stonden we ineens 'oog in oog' met dit wilde zwijn, een jonge keiler - Foto: ©Louis Fraanje

En zo stonden we ineens ‘oog in oog’ met dit wilde zwijn, een jonge keiler – Foto: ©Louis Fraanje

*********************************************************************************************************************

Donderdag 4 maart 2021 

EDE-STROE – Vanmorgen naar mijn oudste zus Hennie en zwager Henk Jan Bettink in Stroe geweest. Kortgeleden waren ze jarig en zijn allebei inmiddels de tachtig ruim gepasseerd. In deze rare tijd is het allemaal wat lastiger geworden om gezellig bij elkaar op visite te kunnen gaan, maar vandaag hebben wij dan toch effe gezellig met elkaar ‘bijgepraat’. Ben ook erg blij met met hen allebei! Gewoon prachtige mensen, zonder ‘kouwe’ drukte… En ook allebei echte natuurliefhebbers! Gelukkig zijn ze allebei nog redelijk gezond en met hun zoon Jaap en zijn vrouw Henrike Bettink en de kinderen naast hen, net als de andere kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, zal het allemaal wel lukken!

Hier sta ik samen met mijn oudste zus Hennie en zwager Henk Jan Bettink in Stroe - Foto: ©Fransien Fraanje

Hier sta ik samen met mijn oudste zus Hennie en zwager Henk Jan Bettink in Stroe – Foto: ©Fransien Fraanje

*********************************************************************************************************************

Vrijdag 5 maart 2021  –  Morgenzon

EDE-VELUWE – Vanmorgen om 07.15 uur liet de morgenzon haar warme stralen tussen de ‘bottende’ takken van de bomen doorschijnen. Ook al was het -1° Celcius met een straffe oostenwind, het voelde toch veel kouder aan. Maar… het wordt een prachtige dag en we hopen ook op een mooi weekend.
Deze foto willen wij graag met veel liefde en ook als een klein ‘lichtpuntje’ opdragen aan onze natuurvrienden Hermina de Vries en Aart van den Berg in het bijzonder!

De morgenzon haar warme stralen tussen de 'bottende' takken van de bomen doorschijnen.- Foto: ©Louis Fraanje

De morgenzon haar warme stralen tussen de ‘bottende’ takken van de bomen doorschijnen.- Foto: ©Louis Fraanje

Roodborstje

Zomaar ergens in het veld, ging een roodborstje eventjes op een heiningpaal mooi poseren voor de fotograaf! Beiden waren er heel eventjes een moment ‘stil’ van, de vogel en de fotograaf, de camera klikte en de vogel was gevlogen!

Een roodborstje poseert eventjes op een heiningpaal voor de fotograaf - Foto: ©Louis Fraanje

Een roodborstje poseert eventjes op een heiningpaal voor de fotograaf – Foto: ©Louis Fraanje

Een bijzonder avondrood

Vanavond om 18.45 uur ontwikkelde zich een soort oranje/rode waaier aan de hemel. En plotseling vlogen er twee vogels – al buitelend – aan voorbij. Indrukwekkend om te zien!

Na zonsondergang ontwikkelde zich een soort oranje/rode waaier aan de hemel - Foto: ©Louis Fraanje

Na zonsondergang ontwikkelde zich een soort oranje/rode waaier aan de hemel – Foto: ©Louis Fraanje

*********************************************************************************************************************

Donderdag 6 maart 2021 – Schilderij met een verhaal
.
Jaren geleden kocht ik dit prachtige schilderij met bolderende korhanen en een aansluipende vos in Bennekom. Ik opende destijds de jaarlijkse Schilderijen-expositie van Jopie Nellestein in de Manege zonder drempels in Bennekom, en daar hing dit prachtige schilderij. Het is door een van de cursisten J.C. Willemsen gemaakt, En… ik was er gelijk helemaal weg van, de baltsplaats met korren en de aansluipende vos, prachtig in beeld gebracht! Dan gaan de herinneringen naar vroeger, toen de ‘korren’ er nog genoeg waren op de Veluwe. Helaas… die tijd is voorbij!
 Een vos besluipt de bolderende korhanen - Foto van het schilderij: Louis Fraanje

Een vos besluipt de bolderende korhanen – Foto van het schilderij: Louis Fraanje

Bolderen van de korren
.
Het ‘bolderen’ oftewel de balts van de ‘korren’(korhanen) begint al in maart en bereikt in april haar hoogtepunt. Meestal zijn er meerdere hanen op een baltsplek aanwezig, onderling wordt soms echt gevochten om de eerste oftewel beste plaats te veroveren. Maar… de korhennen(vrouwtjes bepalen wanneer er gepaard mag worden, zij kiezen voor de sterkste haan.
Ieder voorjaar weer is dit een machtig schouwspel, als je vanuit een schuilhutje de binnenvallende korhanen met veel bombarie ziet neerstrijken op de baltsplek. Om daarna hun levendige baltsritueel te beginnen, door met een omhoog gerichte kop, heen en weer te rennen, draaien en vechten, om maar zoveel mogelijk indruk te maken op de vrouwtjes!
Morgen hebben we er een verhaal over van Leo van der Schoor.
.
Jopie Nellestein overleed op 7 februari jl. zij was een zeer sociaal persoon, die ontzettend veel en vaak geheel belangeloos voor anderen heeft gedaan. Meer: https://www.manege-zonder-drempels.nl/…/in-memoriam…/

 

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 21

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/03/15/zomaar-wat-zwerven-deel-20/