Hoog water in de Voorster Klei – Deel 1

Zaterdag 6 februari 2021

VOORST – Hoog water in de polder bij de Voorster Klei, het Gemaal Nijenbeek en de ruïne van kasteel Nijenbeek . Samen met Fransien en Thea van den Brink zijn we wezen kijken en hebben wij een aantal mooie opnames gemaakt. Zwerf en kijk mee en geniet ervan, het is een prachtig gebied en we komen hier vaker, ook in het voorjaar is het hier echt schitterend. En Fransien haar zus Jeannet Le Poole woont vlak in de buurt!

We starten bij het Gemaal Nijenbeek. In het midden van de jaren 70 van de vorige eeuw is er een dijk en een gemaal gebouwd om de Voorsterbeek op peil te houden. In 2016 is er een gemaal gereed gekomen om het gebied dat in het kader van het project "Ruimte voor de rivier" onder kan lopen, weer kan droog leggen als het waterpeil in de IJssel zakt. - Foto: ©Fransien Fraanje

We starten bij het Gemaal Nijenbeek. In het midden van de jaren 70 van de vorige eeuw is er een dijk en een gemaal gebouwd om de Voorsterbeek op peil te houden. In 2016 is er een gemaal gereed gekomen om het gebied dat in het kader van het project “Ruimte voor de rivier” onder kan lopen, weer kan droog leggen als het waterpeil in de IJssel zakt. – Foto: ©Fransien Fraanje

Wandelen over de dijk met rechts het gemaal Nijenbeek - Foto: ©Louis Fraanje

Wandelen over de dijk met rechts het gemaal Nijenbeek – Foto: ©Louis Fraanje

Water en nog eens water, met aan de horizon de ruïne van Nijenbeek - Foto: ©Fransien Fraanje

Water en nog eens water, met aan de horizon de ruïne van Nijenbeek – Foto: ©Fransien Fraanje

Kasteel Nijenbeek, in de omgeving ook wel bekend als het Hooge Huis, is een ruïne aan de oever van de Voorsterbeek, een oude bedding van de IJssel ten noordoosten van de Nederlandse plaats Voorst. Tegenwoordig ligt het op zo'n 200 meter van de IJssel - Foto: ©Louis Fraanje

Kasteel Nijenbeek, in de omgeving ook wel bekend als het Hooge Huis, is een ruïne aan de oever van de Voorsterbeek, een oude bedding van de IJssel ten noordoosten van de Nederlandse plaats Voorst. Tegenwoordig ligt het op zo’n 200 meter van de IJssel – Foto: ©Louis Fraanje

De Nijenbeek is een relatief jonge ruïne. Op 12 april 1945 beschoten de geallieerden de burcht vanaf Gorssel met granaten en tanks om de Duitsers die in het bouwwerk zaten te verdrijven. Toen dit gelukt was, trokken de geallieerden de rivier over om hun opmars ter bevrijding van Nederland voort te zetten. Ze lieten de burcht grotendeels verwoest achter. In 2015 is de ruïne geconserveerd. De ruïne is niet toegankelijk. - Foto: ©Fransien Fraanje

De Nijenbeek is een relatief jonge ruïne. Op 12 april 1945 beschoten de geallieerden de burcht vanaf Gorssel met granaten en tanks om de Duitsers die in het bouwwerk zaten te verdrijven. Toen dit gelukt was, trokken de geallieerden de rivier over om hun opmars ter bevrijding van Nederland voort te zetten. Ze lieten de burcht grotendeels verwoest achter. In 2015 is de ruïne geconserveerd. De ruïne is niet toegankelijk. – Foto: ©Fransien Fraanje

Louis zet het bord op de foto, dat nu weinig nut heeft, iets verderop staat een ooievaar - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis zet het bord op de foto, dat nu weinig nut heeft, iets verderop staat een ooievaar – Foto: ©Fransien Fraanje

Op het bord staat vermeld "Natuurgebied Verboden Toegang" maar ja... we kunnen er nu toch niet lopen dus... echt humor. - Foto: ©Louis Fraanje

Op het bord staat vermeld “Natuurgebied Verboden Toegang” maar ja… we kunnen er nu toch niet lopen dus… echt humor. – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Hoog water in de Voorster Klei – Deel 2

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/02/08/hoog-water-in-de-voorster-klei-deel-1/