Zomaar wat zwerven – Deel 11

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

LUNTEREN – Een blik terug met een stukje historie! Mijn broer Gert Fraanje woont nu op dezelfde plek waar drie generaties van de familie Van Veldhuisen – van 1912 tot 2004 molen De Hoop te Lunteren in bedrijf hebben gehouden voor het malen van graan voor veevoeder, met als laatste de inmiddels overleden Arend Jan en Drikus van Veldhuisen. Zij werden daarbij geassisteerd door bekwame molenknechten. Eén van deze knechten en tevens de laatste vrijwillige molenaar, die zich ook nu nog bekommert om de staat van molen De Hoop, is molenaar Eep Top uit Wekerom. En ook nog René Wijkamp en Harry Mulder die de molen een dag in de week laten draaien – Foto’s: ©Louis Fraanje

De voormalige Graanhandel van de gebroeders Arend Jan en Drikus van Veldhuisen aan de Dorpsstraat in Lunteren in zomer van 2007. Nu woont daar op bijna dezelfde plek mijn broer, Gert Fraanje, wat nu Spoorwiel heet - Foto: ©Louis Fraanje

De voormalige Graanhandel van de gebroeders Arend Jan en Drikus van Veldhuisen aan de Dorpsstraat in Lunteren in zomer van 2007. Nu woont daar op bijna dezelfde plek mijn broer, Gert Fraanje, wat nu Spoorwiel heet – Foto: ©Louis Fraanje

Mijn broer Gert Fraanje bij molen De Hoop in Lunteren met het prachtige schilderij dat Jopie Nellestein ooit maakte van de graanhandel van de Gebroeders van Veldhuisen. Gert wijst met duim en wijsvinger de plek aan. Op het schilderij dus links naast de voormalige inrit, staat nu zijn woning, op historische grond dus! - Foto: ©Louis Fraanje

Mijn broer Gert Fraanje bij molen De Hoop in Lunteren met het prachtige schilderij dat Jopie Nellestein ooit maakte van de graanhandel van de Gebroeders van Veldhuisen. Gert wijst met duim en wijsvinger de plek aan. Op het schilderij dus links naast de voormalige inrit, staat nu zijn woning, op historische grond dus! – Foto: ©Louis Fraanje

Het prachtige schilderij van de graanhandel en molen met vooraan Arend Jan en Drikus van Veldhuisen - Schilderij ©Jopie Nellestein, geschonken via de Jac. Gazenbeekstichting aan de vrijwilligers van Molen De Hoop in Lunteren

Het prachtige schilderij van de graanhandel en molen met vooraan Arend Jan en Drikus van Veldhuisen – Schilderij ©Jopie Nellestein, geschonken via de Jac. Gazenbeekstichting aan de vrijwilligers van Molen De Hoop in Lunteren

Op 24 augustus 2020 overhandigden wij de Lunterse vlag als welkomstgeschenk voor mijn broer en schoonzus Gert en Janny Fraanje, omdat zij toen inwoners van Lunteren waren geworden. En dus ook juist op deze historische plek, wat nu dus Spoorwiel heet! - Foto: ©Fransien Fraanje

Op 24 augustus 2020 overhandigden wij de Lunterse vlag als welkomstgeschenk voor mijn broer en schoonzus Gert en Janny Fraanje, omdat zij toen inwoners van Lunteren waren geworden. En dus ook juist op deze historische plek, wat nu Spoorwiel heet! – Foto: ©Fransien Fraanje

*********************************************************************************************************************

Vrijdag 22 januari 2021

TERSCHUUR – Vanavond waren wij in de omgeving van het Kallenbroek, toen de avondhemel zich kleurde met een schitterend avondrood. Even verderop werd het nog mooier en met het silhouet van ‘Den Olden Florus’ of ‘Kallenbroeker Molen’ op de voorgrond, werd het helemaal geweldig! Een uniek plekje in de gemeente Barneveld.
Deze oude molen is een van de oudste nog aanwezige standerdmolens in Nederland en staat aan de Stoutenburgerweg 20 in Terschuur. Hoe oud de molen precies is, is onbekend. Zeker is echter dat deze er voor 1584 al stond

Avondrood met het silhouet van 'Den Olden Florus' of 'Kallenbroeker Molen' op de voorgrond - Foto: ©Louis Fraanje

Avondrood met het silhouet van ‘Den Olden Florus’ of ‘Kallenbroeker Molen’ op de voorgrond – Foto: ©Louis Fraanje

*********************************************************************************************************************

Zaterdag 23 januari 2021

Jonge reebok met bastgeweitje tussen de hoge eikenbomen van het Paradijs bij Barneveld. Het bos waar ik als kleine jongen veel heb gezworven en nog graag kom, had ik gisteravond weer zo’n ‘geluksmoment’. Later op de avond kwamen er nog meer reeën uit de dekking, maar toen viel de schemer in met een prachtig avondrood. Maar… daar heeft u al van kunnen genieten bij de vorige foto van de Kallenbroeker molen.

Jonge reebok met bastgeweitje tussen de hoge eikenbomen - Foto: ©Louis Fraanje -

Jonge reebok met bastgeweitje tussen de hoge eikenbomen – Foto: ©Louis Fraanje –

Ik heb alles over die jeugdervaringen verteld in het radioprogramma bij Omroep Gelderland, samen met Laurens Tijink: https://www.de-veluwenaar.nl/…/radio-gelderland-de…/

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 12

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/01/27/zomaar-wat-zwerven-deel-11/