Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 71

Een kleurrijke zonsopkomst met kleurrijke ontmoetingen in het veld…

Maandag 23 november 2020 – Allereerst op deze vroege morgen – samen met de vogels genoten van een prachtige zonsopkomst, waarbij het leek,  of dat zij met hun gezang ons wilden begroeten in het veld, een geweldig gevoel is dat. Meestal proberen wij ergens in de eenzaamheid van bos en veld een rustig plekje op te zoeken, al wordt zoiets wel steeds moeilijker, toch blijven we positief en lukt het ons uiteindelijk vaak wel. In stilte genieten van de dingen om je heen, ver weg van de opgejaagde wereld met al haar geroezemoes!

Een prachtige zonsopkomst onder begeleiding van de vogels in het veld – Foto: ©Louis Fraanje

Het Rauwe Veld ligt er nu wat kaal en troosteloos bij op dit moment - Foto: ©Louis Fraanje

Het Rauwe Veld ligt er nu wat kaal en troosteloos bij op dit moment – Foto: ©Louis Fraanje

Fazantenhaan

Als we eenmaal op onze plaats van bestemming zijn aangekomen, lijkt het zo op het eerste gezicht een beetje kale en troosteloze boel, aan alles is te merken dat de winter in aantocht is. Toch blijkt er nog wel wat leven in de brouwerij te zijn, want als we wat verderop bij een stukje grasland komen, stapt er net een prachtige fazantenhaan uit de dekking. Kijk, dat geeft – letterlijk en figuurlijk – meteen wat extra kleur hier in het veld, gelukkig zijn er hier in het Rauwe Veld nog aardig wat fazanten aanwezig. En dat stemt ons vreugdevol!

Dan stapt er net een prachtige fazantenhaan uit de dekking - Foto: ©Louis Fraanje

Dan stapt er net een prachtige fazantenhaan uit de dekking – Foto: ©Louis Fraanje

Nadat hij even om zich heen heeft staan kijken, gaat hij plotseling op de wieken - Foto: ©Louis Fraanje

Nadat hij even om zich heen heeft staan kijken, gaat hij plotseling op de wieken – Foto: ©Louis Fraanje

Erg rustig

De fazantenhaan staat heel even om zich heen te kijken, maar gaat dan plotseling op de wieken en vliegt hij laag over het grasland naar de overzijde. Maar… we hoeven niet lang te wachten, of er komen nog twee hanen tevoorschijn, de ene nog mooier dan de andere, alhoewel ze eigenlijk pas in het voorjaar op z’n mooist zijn. Al vroeg in het voorjaar zien we hier overal baltsende hanen, je ziet ze dan regelmatig onder luid gekraai met hun vleugels klapperen, maar nu blijft het onderling erg rustig.

We We hoeven niet lang te wachten, of er komen nog twee hanen tevoorschijn - Foto: ©Louis Fraanje

We hoeven niet lang te wachten, of er komen nog twee hanen tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

Ineens verschijnt er een fazantenhen op het toneel - Foto: ©Louis Fraanje

Ineens verschijnt er een fazantenhen op het toneel – Foto: ©Louis Fraanje

 Aan de andere kant van het riet zien we nog meer fazanten - Foto: ©Louis Fraanje

Aan de andere kant van het riet zien we nog meer fazanten – Foto: ©Louis Fraanje

Nog meer

Naarmate het zonnetje hoger aan de hemel komt te staan, verschijnen er ook steeds meer fazanten, aan de andere kant van de rietkraag tellen er zelfs zo’n stuk of zes, waarvan vier hanen en twee hennen.  Ze blijven een beetje in de buurt van het riet tippelen, blijkbaar voelen ze zich daar wat veiliger dan in het open veld, vooral de felgekleurde hanen vallen heel erg op. Maar er zijn op dit moment geen rovers in de buurt en we kunnen dus uitgebreid genieten van deze kleurrijke vogels.

Lees ook: Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 72

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/12/09/naar-buiten-in-het-rauwe-veld-deel-71/