Boek ‘Verhaal van Ede’ in woord en beeld!

Een standaardwerk over de geschiedenis van de gemeente Ede in woord en beeld

Na enkele jaren van onderzoek en schrijven is het boek Verhaal van Ede klaar. Een nieuw boek over de geschiedenis van de gemeente Ede, geschreven door Peter van Beek.

Digitale presentatie

De presentatie vindt plaats door middel van een door de Edese omroep uitgezonden bijeenkomst in het Raadhuis. Deze uitzending zal live plaatsvinden op maandag 23 november 2020 vanaf 15.00 uur en is te volgen via de website van de omroep www.xON.nu (klikken op de optie TV en vervolgens op Live kijken).
Achtereenvolgens voeren hoogleraar Gelderse geschiedenis prof. dr. Dolly Verhoeven, auteur Peter van Beek en burgemeester René Verhulst het woord.

Over de inhoud

Tot aan het einde van de 19e eeuw was de gemeente Ede vooral een agrarische gemeenschap met een groot grondoppervlak, ruim tien woonkernen en enkele duizenden inwoners.

Vooral de komst van vele militairen en kunstzijdefabriek ENKA werkte als een vliegwiel voor de daaropvolgende ontwikkelingen.
Dat was vooral zichtbaar in Ede, dat in het midden van de 20e eeuw de groei van dorp naar stad doormaakte.

De focus in dit boek ligt vooral op de inwoners van de gemeente en beoogt hun verhaal te vertellen.

Verhaal van Ede heeft geen lidwoord om aan te geven dat het een verhaal is zoals we in deze tijd naar de geschiedenis van de gemeente Ede en haar vele generaties van inwoners kijken. Het is een keuze uit de enorme hoeveelheid grote en kleine verhalen van grote en kleine mensen in hun eigen tijd.

Onderzoek

Dit boek is tot stand gekomen door onderzoek in archieven, kranten en vooral de vele publicaties over de geschiedenis die al verschenen zijn. Waar veel van deze al eerder gepubliceerde boeken vooral gaan over een gebeurtenis, een tijdsbestek en vooral over een specifieke woonkern, wil Verhaal van Ede vooral de rode draad door de geschiedenis van de hele gemeente laten zien.

Unieke foto’s

Veel van de ontwikkelingen zijn vergelijkbaar gelijktijdig en soms opeenvolgend. Het karakter en de identiteit van de gemeente en haar inwoners en de veranderingen daarin worden in de tijd gevolgd. Aan de hand van een twintigtal thema ‘s in evenzoveel hoofdstukken ontvouwt dit verhaal zich. De teksten in dit boek worden aangevuld met veel unieke foto’s, zodat het verhaal ook in beeld wordt verteld.

Verkoop

Een standaardwerk over de geschiedenis van de gemeente Ede in woord en beeld, dat in de boekenkast van de echte liefhebber zeker niet mag ontbreken.

Het boek Verhaal van Ede is vanaf 24 november te koop in de plaatselijke boekhandel, in diverse musea en bij andere verkooppunten in de meeste woonkernen van de gemeente Ede.

Het hardcover boek heeft een omvang van 688 bladzijden, bevat bijna 1.000 illustraties en is te koop voor € 34,95.

 

Let op:   Verhaal van Ede

Wij werden erop gewezen dat Verhaal van Ede via Bol.Com notabene € 58,99 plus € 1,99 servicebijdrage kost. Trap er niet in!  Bij de boekhandel is het gewoon verkrijgbaar en kost het € 34,95

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/11/21/nieuw-boek-verhaal-van-ede/