Op stap met natuurvriend Gerco van Vliet – Deel 2 – Slot

Zo zwerven we samen verder over de Hoge Veluwe…

Als we langs de zandverstuiving van De Pollen komen, zien we dat de avondzon haar lichtstralen op een schitterende wijze, tussen de wolken door laat gaan, wat een fantastisch ‘vlammend’ schouwspel oplevert. Dat laten we niet maar zo aan ons voorbij gaan, dus gaat de auto aan de kant en met onze camera’s leggen we dit ‘Hemelse’ tafereel vast op de gevoelige plaat.

 Gerco geniet ook van de prachtige zonsondergang bij De Pollen - Foto: ©Louis Fraanje

Gerco geniet ook van de prachtige zonsondergang bij De Pollen – Foto: ©Louis Fraanje

En die was ook schitterend op deze zaterdagavond – Foto: ©Louis Fraanje

En die was ook schitterend op deze zaterdagavond – Foto: ©Louis Fraanje

Een mooie detailopname van een heidestruik vanaf een laag standpunt – Foto: ©Gerco van Vliet

Een mooie detailopname van een heidestruik vanaf een laag standpunt – Foto: ©Gerco van Vliet

Hubertus

Hierna besloten we om nog even langs het Jachthuis Sint Hubertus te rijden, wie weet zouden we het bekende hert Hubertus daar nog ergens in de buurt zien. En… we hadden geluk, want daar zat hij midden op de weide op een steenworp afstand van het gelijknamige Jachthuis.
Gerco had natuurlijk al veel over het hert gehoord en gelezen, maar hem nog nooit in levende lijve gezien, dus nam hij nu zijn kans waar om  hem te fotograferen. En ondanks dat het al aardig begon te schemeren, lukte het hem om een aantal mooie opnames te maken.

Hubertus laat zich in alle rust fotograferen door natuurvriend Gerco – Foto: ©Louis Fraanje

Hubertus laat zich in alle rust fotograferen door natuurvriend Gerco – Foto: ©Louis Fraanje

Een rustende Hubertus in de avondnevel op de weide voor het Jachthuis Sint Hubertus– Foto: ©Gerco van Vliet

Zeeuwen 

We konden nog net voor sluitingstijd de poort bij Hoenderloo uitrijden, om daar vandaan over Ugchelen en Hoog Buurlo naar de Asselse Heide te gaan. Onderweg kwamen we langs het bekende kijkscherm op de Alvenschotenseweg, op een enkele bezoeker na was het hier erg rustig, dus gingen we door naar Assel.
Op het bekende heuveltje bij de Asselse Heide stond een familie uit Yerseke Zeeland in het donker te luisteren. Toen ik vroeg: “Komen jullie soms uit Zeeland? Kreeg ik als antwoord: “Helukkig wel!” Echte Zeeuwen dus en dat bin hien grapjes ee! Ze hadden een vakantiehuisje in Elspeet waar ze vaak heen gingen, blijkbaar dus ook echte Veluweliefhebbers.

De Zeeuwse familie staat in het donker op het heuveltje bij de Asselse Heide – Foto: ©Louis Fraanje

De Zeeuwse familie staat in het donker op het heuveltje bij de Asselse Heide – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Later op de Aardhuisweg ontmoeten wij een gezinnetje uit Gouda, zij stonden ook te luisteren naar het burlen van de edelherten. En zo hebben we samen – onder een prachtige sterrenhemel – een tijdje naar het burlen van de edelherten staan luisteren en ook weer genoten.
Daarna zijn we over Staverden gereden, waar we bij een bekende plek hebben staan luisteren, maar daar bleef het vanavond stil… dus uiteindelijk blij en voldaan huiswaarts naar Barneveld gereden.

Apart plekje
Sommige natuurvrienden hebben een apart plekje in mijn hart en dan krijgen dit soort dingen een diepere betekenis. Hierbij moet ik telkens weer terugdenken aan die prachtige uitvoering van Psalm 42, één van mijn lievelingspsalmen, die Gerco vorig jaar – speciaal voor mij en Fransien – speelde op het Paradijsorgel in de Oude Kerk te Barneveld. Dat heeft ons allebei heel erg diep geraakt!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/10/24/op-stap-met-natuurvriend-gerco-van-vliet-deel-2-slot/