“Veluwse verkenningen” met Wim Huijser

Op zoek naar de ziel van het landschap

“Het is soms moeilijk kiezen op de Veluwe. Bossen zijn er in overvloed, afgewisseld met heidevelden en gebieden met stuifzand. Verspreid daardoorheen kronkelen hier en daar sprankelende beekjes of liggen verstilde vennetjes.

Al sinds jaar en dag komen bezoekers hier om te wandelen, fietsen en paardrijden, terwijl er voor de verwende toerist ook steeds meer alternatieve manieren zijn gekomen om de Veluwe te verkennen en vooral te beleven.”

Zo begint schrijver en publicist Wim Huijser(1960) zijn inleiding in het nieuw verschenen boek: “Veluwse verkenningen” met als ondertitel ‘Op zoek naar de ziel van het landschap’.  

In dit boek neemt de schrijver u mee op ruim twintig verkenningstochten over de Veluwe, met zowel individuen als vertegenwoordigers van organisaties die nauw bij de regio betrokken zijn.

Van overheden, terreinbeheerders en deskundigen tot initiatiefrijke burgers en zij die door hun bijzondere leefomgeving geïnspireerd raken.

.

Verkennend en filosoferend

De Veluwe wordt gerekend tot de drie mooiste natuurgebieden in Nederland. Bezoekers komen er om te wandelen, fietsen of vakantie te houden. Maar het is ook een gebied met diepgewortelde tegenstellingen: nat en droog, zwaar en licht, natuur en cultuur, bezinning en beleving. Bij zowel bewoners als bezoekers roepen ze een gevoel van verlangen én verwarring op. De vraag is dan ook wat de Veluwe zo boeiend maakt.

Daarvoor ging Wim Huijser onder andere op pad met verhalenverteller Louis Fraanje, waarmee hij het Speulderbos bezoekt, met schrijver-journalist Kester Freriks ervaart hij de stilte van Radio Kootwijk, met boswachter Lennard Jasper neemt hij de schade op in de droge zomer en met landschapsfilosoof Eric Brinckmann onderzoekt hij het Heelsumse Beekdal en vele anderen.

Verkennend en filosoferend worden dor Huijser boeiende uithoeken van de Veluwe bezocht, op zoek naar de ziel van het landschap. En natuurfotograaf Martijn Nugteren maakte indrukwekkende fotoreportages bij alle hoofdstukken.

Natuurfotograaf Martijn Nugteren

Martijn Nugteren: „Een foto van een stuk boomschors inspireerde mij het meest. Door in te zoomen zag ik dat een op het eerste gezicht oninteressant onderwerp, ineens heel bijzonder kan worden.

Ik denk dat heel veel bezoekers van de Veluwe die details ontgaan. Je kijkt als wandelaar heel snel naar het totaalplaatje van het landschap, maar voor de details moet je ook leren stilstaan en letterlijk inzoomen.

Veel mensen zien wel een bos, maar geen bomen. Als je gericht bent op de details in het bos, hoef je ook niet zo heel ver te gaan. Als je echt goed kijkt, doe je over een klein stukje al gauw een paar uur. Ineens wordt alles prachtig. En met een macrolens wordt ook zichtbaar wat je ogen niet waarnemen.”

*********************************************************************************************************************

Wim Huijser schrijver/publicist

Wim Huijser schrijver/publicist

Wim Huijser

Wim Huijser(1960) is schrijver/publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap.

Hij is auteur en samensteller van ruim vijftig titels en daarnaast redacteur en medewerker van verschillende tijdschriften, waaronder het kwartaalmagazine Nieuwe Veluwe. Veel van zijn onderwerpen verkent hij wandelend.

Zijn biografie over de schrijver C. Buddingh’ werd in 2015 genomineerd voor de ECI Literatuurprijs.

Een drietal andere titels stond op de longlist van de Jan Wolkers Prijs. Bij KNNV Uitgeverij verscheen in 2017 “De populier”. Onze volksboom in nieuw perspectief.

.

De juiste snaar

En nu dus zijn nieuwste boek ‘Veluwse verkenningen’, dat met recht een aanrader genoemd mag worden voor iedereen die ook maar iets met de Veluwe heeft. Er zijn maar weinig schrijvers, die de juiste ‘snaar’ bij die ander weten te raken, en de ‘kunst’ verstaan om zijn of haar verhaal ook echt zo ‘herkenbaar’ mogelijk neer te schrijven, dan Wim Huijser.
De grote verscheidenheid aan personen en hun verschillende verhalen, alsmede de boeiende wijze waarop de schrijver ze heeft opgetekend, maken deze nieuwste creatie over de Veluwe, gewoon een heerlijk boek om te lezen.
Het enige wat een beetje jammer is, dat de inwoners van Lunteren door Huijser ‘Luntenaren’ genoemd worden, dat zullen de echte ‘Lunteranen’ hem niet in dank afnemen!

Het buitenland van Nederland  (Passage uit boek)

Het moet de combinatie zijn geweest van het zien en horen van edelherten in de bronsttijd, in een woud van rust en ruimte, die boswachter Lennard Jasper in zijn jonge ziel heeft gegrepen.
‘Neem daarbij de oorverdovende stilte en diepe duisternis, en ik begreep als stadsjongen al snel dat ik mij in een uniek gebied bevond met kwaliteiten die in Nederland steeds minder aanwezig zijn en daarmee waardevoller worden. Het buitenland van Nederland’.

Er wordt aan de Veluwe geknabbeld (Passage uit boek)

Louis Fraanje, Veluws verhalenverteller: „Vanzelfsprekend hoeven we niet terug naar de bedstee, maar we moeten wel vaststellen dat we in een opgejaagde wereld leven. De mens rukt op en er wordt aan de Veluwe geknabbeld. Op een gegeven moment moet het genoeg zijn. Niemand zal de verbeteringen van de vooruitgang ontkennen, maar laten we ook niet ontkennen dat niet alle vooruitgang verbetering is. Er gaat al gauw meer verloren dan alleen een boerderij, een zandweg of een beroep. (…) Mensen willen de garantie dat ze het allemaal kunnen beleven: een edelhert, een vos en een wild zwijn. Als ze iets missen zijn ze teleurgesteld. Ik vind dat arm en zielig. Bijna niemand vraagt zich af wat dat voor dieren zijn en waarom ze juist op de Veluwe leven. Nee, als ze de foto’s op hun smartphone maar aan anderen kunnen tonen.”

_____________________________________________________________________________________________________________________

Veluwse verkenningen

Op zoek naar de ziel van het landschap

Uitgeverij: KNNV Uitgeverij  –  Paperback – 240 pagina’s  – Prijs € 24,95

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/10/10/veluwse-verkenningen-met-wim-huijser/