Unieke Zeearend-waarneming in Gelderland – Deel 3

In vier jaar drie keer een aanblik van een zeearend

Inleiding: Via de media -lees: TV Gelderland- heeft u recentelijk kunnen vernemen dat thans in 2020 een paartje zeearenden in de provincie Gelderland een nest hebben gebouwd. Dat blijkt sinds mensenheugenis uniek. Hopelijk dat ik in één van de volgende edities van De Veluwenaar u daar meer over kan vertellen.

Halverwege februari 2020 - tijdens baltsgedrag - van het eerste unieke paartje adulte zeearenden in Gelderland, vliegt de kleinere man zelfs op zijn rug om de grotere vrouw (boven) zijn liefde te betuigen - Foto: ©Ton Heekelaar

Halverwege februari 2020 – tijdens baltsgedrag – van het eerste unieke paartje adulte zeearenden in Gelderland, vliegt de kleinere man zelfs op zijn rug om de grotere vrouw (boven) zijn liefde te betuigen – Foto: ©Ton Heekelaar

Drie zeearenden in vier jaar

Eerst wil ik de trouwe lezers mee nemen naar mijn derde waarneming van een juveniele zeearend -binnen vier jaar. Zo zie je in 34 jaar als beroeps-woudloper geen zeearend in het veld. En dan kom je in vier jaar tijd (1999, 2001 en 2003) zelfs drie keer een juveniele zeearend in de Gelderse dreven tegen. Is dat toeval of een indicatie dat het aantal zeearenden in Europa en Nederland toeneemt? Ik ben geneigd om de laatste stelling – als mening – te hanteren. Zonder verder hieraan een wetenschappelijke onderbouwing te verbinden.

Dit is de aanblik van mijn derde (jagende) juveniele zeearend nabij Doesburg in vier jaar- Foto: Ton Heekelaar.

Dit is de aanblik van mijn derde (jagende) juveniele zeearend nabij Doesburg in vier jaar- Foto: ©Ton Heekelaar.

Mijn derde waarneming

Die vond plaats op 15 februari-2003, toen de IJssel bij Doesburg wegens hoog water buiten haar oevers was getreden. Het gevolg hiervan, dat de polders van de landgoederen Middachten en Twickel onder water kwamen te staan. Hierdoor was één groot ideaal/rustig habitat voor diverse soorten watervogels ontstaan. Vooral het grote aantal kolganzen boeide mij. Vooral, als men bedenkt dat die ganzen helemaal vanuit Noordwest-Rusland en Siberië naar West-Europa trekken om o.a. in ons land te overwinteren.

Adulte kolganzen met de kenmerkende witte vlek voor aan de kop en zwarte vlekken /strepen op borst/buik. Deze kenmerken ontbreken geheel bij de Juveniele kolganzen van hetzelfde broedjaar – Foto: ©Ton Heekelaar.

Adulte kolganzen met de kenmerkende witte vlek voor aan de kop en zwarte vlekken /strepen op borst/buik. Deze kenmerken ontbreken geheel bij de Juveniele kolganzen van hetzelfde broedjaar – Foto: ©Ton Heekelaar

Oorzaak en gevolg

Het waren juist deze intrigerende “kollen” die mij voor de derde keer een aanblik creëerden betreffende een juveniele zeearend in de Gelderse dreven. Toen ik drukdoende was een mooie setting van een club “kollen” te platen, zag ik dat een grote groep ganzen met een hoop kabaal het luchtruim kozen. Onwillekeurig werd deze natuur-hobby-fotograaf daardoor aangetrokken en binnen een oogwenk zag ik de oorzaak van het vele kabaal! Wat was namelijk het geval? Ik zag dat een juveniele zeearend aan het jagen was en poogde om een gans met één van zijn scherpe klauwen te bemachtigen. Het spreekt vanzelf dat ik vanaf dat moment – nabij Doesburg – geheel op de jonge zeearend was gefocust.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierboven: De jagende jonge zeearend op ganzen d.d. 15-febr-2003 in de Beimerwaard en vervolgens passeert deze de 94m hoge “Grote- of Martinikerk” van Hanzestad Doesburg – Foto’s: ©Ton Heekelaar

Slot

Met de snel stijgende waterstand van de IJssel is het ook vaak met val van het hoge water. Kort hierna vallen de polders al dan niet gedeeltelijk weer droog en maken de eerste natuurvorsers weer gebruik van recht van overpad of rijwielpad, dan wel van wegen die de polders doorsnijden. Gevolg: teveel onrust waardoor deze gepassioneerde natuur-hobby-fotograaf het nakijken had met betrekking tot de schuwe zeearend in februari 2003…!

Wordt indien mogelijk vervolgd…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/08/12/unieke-zeearend-waarneming-in-gelderland-deel-3/