Vliegend hert, hoornaar en atalanta op één boom

Natuurvoorlichter Henry Kats

Natuurvoorlichter Henry Kats

Een goede kennis had mij gevraagd een excursie te willen overnemen in het Kroondomein

Ik ben deze tocht op een zondagochtend begin juli met mijn vrouw gaan voorlopen. Op een gegeven moment zag ik een vliegend hert op een eikenboom zitten. Ik vraag mij dan altijd af waarom hij juist op dié boom zit. Toen ik de boom aan een nader onderzoekje onderwierp ontdekte ik een vorstscheur aan de achterzijde waar wat vocht uit kwam.

Vliegend hert mannetje(L) en vrouwtje (R) met nog een wesp - Foto: Henry Kats

Vliegend hert mannetje(L) en vrouwtje (R) met nog een wesp – Foto: ©Henry Kats

Temperatuurverschillen

Zo’n vorstscheur kan ontstaan als het ’s nachts vriest. Dit komt meestal voor in het vroege voorjaar of in de late winter. De zon heeft dan alweer wat meer kracht. Door de grote temperatuurverschillen ontstaan er problemen in de sapstroom van de boom. De ene kant van de boom is relatief warm en de andere zijde relatief koud. Krimping en uitzetting en een scheur is een feit. De boom reageert op de barst en probeert die te dichten door extra bast en schors aan te maken. Lukt dit dan is het probleem voor de boom over maar er kan ook een definitieve wond ontstaan die op den duur het einde van de boom kan betekenen. Juist het vocht dat uit zo’n verwonding stroomt, is een lekkernij voor vele insecten, in het bijzonder voor het vliegend hert.

Een Hoornaar(L) bij de vorstscheur en rechts het Vliegend hert - Foto: ©Henry Kats

Een Hoornaar(L) bij de vorstscheur en rechts het Vliegend hert – Foto: ©Henry Kats

Hoornaar

Bij die scheur zaten nog eens vijf vliegende herten, totaal vier mannelijke- en twee vrouwelijke dieren. Er vloog ook een hoornaar (grootste wesp in Europa) om me heen, dan is het wel een beetje uitkijken geblazen. De dag daarna ben ik weer naar die bewuste boom gegaan en zag twee vliegende herten waarvan er een zat bij de scheur en een wat hoger in de boom. Kort daarna kwam de hoornaar weer.

Even later kwam er ook nog een Atalanta vlinder bij zitten - Foto: ©Henry Kats

Even later kwam er ook nog een Atalanta vlinder bij zitten – Foto: ©Henry Kats

Tenslotte

Ik ben op een paar meter afstand rustig blijven staan en heb foto’s kunnen maken van het vliegend hert en de hoornaar. Hoornaars houden niet zo van mensen en mijden ze liever maar op enige afstand wordt je getolereerd. Even later kwam er nog een atalanta bij de vorstscheur wat vocht uit de eik opnemen. Een onvergetelijke ontmoeting!

Tekst en foto’s: ©Henry Kats uit Apeldoorn 

______________________________________________________________________________________________________________________

Eerder gepubliceerd op:  Stichting Behoud Dierenwereld Veluwe

Vliegend hert, hoornaar en atalanta op één boom
zaterdag, 25 juli 2015

Lees ook: Emotie bij dieren… of word ik sentimenteel?

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/07/30/vliegend-hert-hoornaar-en-atalanta-op-een-boom/