Mandarijneenden geven de natuur meer kleur!

 Rustende mandarijneenden - Foto: ©Fransien Fraanje

Rustende mandarijneenden – Foto: ©Fransien Fraanje

Kleurrijke watervogels op de Hoge Veluwe

Het is alweer eventjes geleden, dat Louis en ik op een zaterdagmiddag vanaf Loenen richting Hoenderloo reden en nog net om 15.45 uur bij het Park de Hoge Veluwe naar binnen konden. Dit in verband met de aangepaste openingstijden met betrekking tot de Coronacris.

Geluksmoment

In de grote vijver bij het Jachthuis Sint Hubertus hadden we een ‘geluksmoment’, daar zwom een paartje prachtige mandarijneenden.

En toen ze samen onder de brug door naar de kleinere vijver vertrokken, kregen wij alle gelegenheid om ze mooi op de foto te kunnen zetten.  Ze zwommen heel rustig naar de kant, om daar eens lekker te smullen van het heerlijke gras, daarna doken ze weer de vijver in om er heerlijk rond te gaan zwemmen.

Het echtpaar mandarijneend aan de rand van de vijver – Foto: ©Fransien Fraanje

Ook Louis probeert de mandarijneenden mooi op de plaat te zetten – Foto: ©Fransien Fraanje

Samen rusten - Foto: ©Louis Fraanje

Samen rusten – Foto: ©Louis Fraanje

Lekker smullen van het gras...

Smullen van het gras… – Foto: Fransien Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Verwilderde populatie

Van oorsprong is de mandarijneend een Aziatische vogel die zijn nest maakt in verlaten spechtennesten op grote hoogte. Mandarijneenden worden al enige honderden jaren gehouden als sierwatervogel. Verwilderde populaties komen voor in West-Europa en deze dus op NP de Hoge Veluwe.

Volgens de Faunawerkgroep van de Hoge Veluwe,  lijkt  het Park niet echt een biotoop voor watervogels als eenden, maar toch……, er hebben in 2016 maar liefst 5 soorten eenden geprobeerd nageslacht te krijgen in het park. Dat waren de wilde eend, de mandarijneend, de slobeend, de kuifeend en de wintertaling.

Als vrouwtje kijk je wel een beetje op tegen zo'n kleurrijke man - Foto: ©Louis Fraanje

Als vrouwtje kijk je wel een beetje op tegen zo’n kleurrijke man – Foto: ©Louis Fraanje

En dat wordt dan nog even benadrukt...

En dat wordt dan nog even benadrukt…

...door het mannetje - Foto: ©Louis Fraanje

…door het mannetje – Foto’s: ©Louis Fraanje

In de weerspiegeling op het water lijkt hij 'dubbel' zo mooi - Foto: ©Louis Fraanje

In de weerspiegeling op het water lijkt hij ‘dubbel’ zo mooi – Foto: ©Louis Fraanje

Welkome afwisseling

Wat een prachtige vogel en wat een schitterende kleuren, hier worden wij dan ook echt blij van, ook al is het misschien een verwilderde siervogel, van ons mag hij blijven en is het een verrijking van de natuur.  Samen met de andere eendensoorten hier in de grote vijver van het Jachthuis Sint Hubertus, zorgen zij voor een welkome afwisseling  in de toch al zo rijk gevarieerde natuur van het Nationale Park de Hoge Veluwe!

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/04/22/mandarijneenden-geven-de-natuur-meer-kleur/