Tumult in het Binnenveld

Bewondering en kennisoverdracht op een mistige oudejaarsdag…

Met veel plezier kijk ik terug op een mooie ontmoeting in het Binnenveld op  oudejaarsdag, om precies te zijn  dinsdag 31 december 2019. Het was erg mistig en slecht zicht in het buitengebied, maar tegelijkertijd ook heel mooi en ook een beetje mysterieus daar buiten in het veld.

En terwijl ik zo langs de weg stond te fotograferen, stopte er een auto en werd ik aangesproken door de bestuurder, die mij blijkbaar kende.  Hij stelde zich voor als de heer Koster uit Achterberg en na wat heen en weer gepraat te hebben stapte hij en tegelijkertijd ook de andere passagiers uit de auto.  Het bleken zijn drie zoons Gydo,  Jos en Julian te zijn. En zo waren we – geheel onverwacht – binnen de kortste keren, allerlei interessante ervaringen over en in de natuur met elkaar aan het uitwisselen. Een geweldig moment – uit het leven gegrepen – van natuurliefhebbers onder elkaar!

.Louis Fraanje bekijkt met veel interesse het filmpje van Gydo - Foto: ©Ton Koster

Fraanje bekijkt met veel interesse het filmpje van Gydo(midden), ondertussen kijken Jos en Julian ook mee  – Foto: ©Ton Koster

Kennisoverdracht

Vader Ton Koster hierover:  “Inderdaad was het zeer interessant, met name ook als je het hebt over kennisoverdracht. U heeft ontzettend veel kennis over de natuur en u weet dat op een boeiende, leuke en gezellige wijze over te brengen op anderen. Die interesse in de natuur wordt gedeeld door anderen, waaronder ook wij, en in het bijzonder ook onze zoon Gydo.

Op het moment dat ik dit schrijf scharrelt hij samen met enkele oudere vrienden rond in de duinen en bossen van IJmuiden in de hoop bijzondere vogels voor de lens te krijgen, en nog enkele mooie en interessante ontdekkingen te doen. Als hij vanavond weer thuis mag komen verwacht ik wel weer wat opnames te kunnen zien.

Terug naar oudejaarsdag, het moment van onze ontmoeting:

Ik vond het een erg leuk moment om vast te leggen. De foto is bijzonder;  omdat het de natuur met de mist zo mooi weergeeft en u er met onze zoons zo leuk op staat. Daarnaast heeft het ook iets van kennisoverdracht, dit keer van de jongere op de oudere generatie. ondertussen bekeek u de opname van de zeearend. 
En als we ons niet vergissen heeft u bij dezelfde boom waar het gesprek plaatsvond, ook een plaatje gemaakt van de passerende vrachtwagen en op uw weblog geplaatst.”

Het werk van deze vrachtwagenchauffeur gaat gewoon door, ook op de laatste dag van het jaar – Foto: ©Louis Fraanje

Dezelfde boom met de vrachtwagen in de mist op de laatste dag van het jaar – Foto: ©Louis Fraanje

Dezelfde bewondering

“Onze complimenten voor uw mooie weblog, er staan een aantal foto’s van het ochtendgloren van afgelopen zondag 29 december 2019. We hebben – zonder het te weten – ook op hetzelfde moment dezelfde bewondering gehad voor dit indrukwekkende natuurschoon. Zie hieronder de foto die ik toen maakte  vanuit ons huis”, aldus de heer Koster.

Een schitterend ochtendgloren op zondag  29 december 2019 – Foto: ©Ton Koster

*********************************************************************************************************************

Gydo Koster vertelt over zijn ontmoeting met de zeearend:

“Meestal ga ik wel een paar keer per week op de fiets door het Binnenveld. Mijn vaste bagage is mijn verrekijker, camera, en soms ook de telescoop. Het zal eind oktober geweest zijn dat ik op zoek was naar een speciale vogel.  Op waarneming.nl stond namelijk dat er een dwergmeeuw was gesignaleerd bij de Veenkampen. Al speurend tuurde ik in alle richtingen, maar helaas, geen dwergmeeuw te bekennen.”

Al zoekend zag ik opeens een enorme roofvogel in mijn beeld die kennelijk de boel op stuipen gejaagd had

Al zoekend zag ik opeens een enorme roofvogel in mijn beeld die kennelijk de boel op stuipen gejaagd had – Foto: ©Gydo Koster

Opeens: Tumult!

“Er gebeurde iets waardoor alle aanwezige vogels opvlogen: kieviten, ganzen, spreeuwen vlogen verschrikt door elkaar. Ik dacht dat er een roofvogel overvloog die de boel opjaagde. Al zoekend zag ik opeens een enorme roofvogel in mijn beeld die kennelijk de boel op stuipen gejaagd had. Ik wist niet wat ik zag, maar wel overtuigd: Dit is een zeearend. Verschillende kraaien en kieviten probeerden de arend te intimideren en te verjagen, zoals op de video is te zien.”

De zeearend blijft een zeldzame verschijning in het Binnenveld - Foto: ©Gydo Koster

De zeearend is een zeldzame verschijning in het Binnenveld – Foto: ©Gydo Koster

Tweede zeearend

“Even later zag ik een tweede zeearend, die was al een stuk volwassener dan de eerste die een juveniel exemplaar was. Dat de zeearend daar zou kunnen voorkomen was bekend, maar het blijft een zeldzame verschijning. Eén van de arenden maakte een duikvlucht op een nijlgans, kort daarna verdwenen ze in zuidoostelijke richting. De rust keerde weer terug in het Binnenveld… en met voldoening fietste ik die middag weer naar huis.”

Tekst en foto’s:  ©Gydo Koster uit Achterberg

______________________________________________________________________________________________________________________

Hieronder de video-opname van de Zeearend:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/01/17/tumult-in-het-binnenveld/