Reebok met witte vlekken

Een bijzondere bok - Foto: ©Nico van Vliet

Een bijzondere bok – Foto: ©Nico van Vliet

Een opvallende verschijning op de Veluwe

De redactie van De Veluwenaar krijgt zo af en toe een foto of filmpje toegezonden, dat er echt uitspringt, in dit geval kwamen wij deze bijzondere foto tegen op de Facebookpagina van Nico van Vliet uit Barneveld.

Wij als redactie van de Veluwenaar, vonden het in ieder geval de moeite waard om deze foto – waarop een reebok te zien is met twee grote witte vlekken op zijn hals – een prominente plaats te geven op ons weblog!
En daarmee benoemen wij deze schitterende opname als “Mooi natuurmoment van de Veluwe”! (Hieronder zijn verhaal en foto’s.)

Oog in oog met de bijzondere reebok op de Veluwe - Foto: ©Nico van Vliet

Oog in oog met de bijzondere reebok op de Veluwe – Foto: ©Nico van Vliet

Ontmoeting

Woensdag 27 november jl. – De laatste weken hebben we regelmatig in het Veluwse bos gewandeld, wat was er veel te zien, paddenstoelen, herfstkleuren, stralend zonlicht door de mist.  Inmiddels is het geburl van de edelherten is verstomd en is het weer stil geworden.
We lopen over een zandpad langs een heideveld, met aan de andere kant bos. Als we met de bocht meelopen naar links, zien we plotseling iets verderop een prachtig kopje omhoog komen, het blijkt een reebok.

De reebok met onder de hals en voorop de borst de witte vlekken - Foto: ©Nico van Vliet

De reebok met onder de hals en voorop de borst de witte vlekken – Foto: ©Nico van Vliet

De reebok met de overbekende witte achtervlek (spiegel genoemd) gaat er vandoor – Foto: ©Nico van Vliet

Witte vlekken

De reeën vallen minder op in hun wintervacht, de glanzende roodbruine vacht heeft plaatsgemaakt voor de lichtbruine wintervacht. En wat ons meteen opvalt bij deze reebok, dat zijn twee witte vlekken onder zijn hals en op de borst, zoiets hadden wij nog nooit eerder gezien!
Hij blijft een poosje staan, even tijd om een paar plaatjes te schieten, dan gaat hij er vandoor en zien we vanachter zijn bekende witte vlek ofwel de spiegel genoemd. Even later zien we dat hij gevold wordt door nog drie reeën, die ons nog niet eerder waren opgevallen. Ze lopen een eindje bij ons vandaan en blijven dan tussen wat dennen staan kijken. Wij vervolgen onze wandeling, blij met het zien van deze mooie dieren.

Tekst en foto’s: ©Nico van Vliet uit Barneveld

______________________________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar onze redactie te mailen!

Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten.

Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en/of foto’s!

U kunt uw bijdrage sturen naar:  info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/12/14/reebok-met-witte-vlekken/