Een klein vogeltje en een groot probleem!

Het kleinste Europese vogeltje, een goudhaantje…  strand op onze gallerij…

Het zal je maar gebeuren als vogel, zit je een beetje versufd op een gallerij van een flatgebouw en komt er een mevrouw met haar hond op je af. Wat nu…?  Gewoon blijven zitten en afwachten, het hondje bekijkt je aandachtig en loopt weer door met haar baasje.  Zo ging dat in zijn werk, toen onze buurvrouw met haar hondje bij ons aanbelde en haar verslag deed over het gestrande goudhaantje vlak onder ons keukenraam.

Het goudhaantje zit in zijn eentje op de gallerij – Foto: ©Louis Fraanje

Het goudhaantje zit in zijn eentje op de gallerij – Foto: ©Louis Fraanje

Nieuwsgierig kijkt het vogeltje om zich heen

Goudhaantje... - Foto's: ©Louis Fraanje

… – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

Ergens tegenaan

Ze opperde allerlei ideetjes om het vogeltje te helpen, van de Dierenambulance tot 112, maar wij  probeerden haar gerust te stellen met het argument, dat het vogeltje misschien ergens tegenaan gevlogen kon zijn en daarom zo suf voor zich uit zat te kijken op de grond. En… ondertussen had ik mijn camera gepakt en probeerde de gang van zaken rondom het gestrandde goudhaantje vast te leggen. Een natuurmoment uit het leven gegrepen en achteraf bekeken allemaal erg meeviel.

Fransien gaat zich ontfermen over het kleine vogeltje – Foto: ©Louis Fraanje

Fransien gaat zich ontfermen over het kleine vogeltje – Foto: ©Louis Fraanje

Piepklein vogeltje

Toen Fransien even later door de knieën ging om het vogeltje eens van dichtbij te kunnen bekijken, keek hij wat schichtig om zich heen, maar vloog niet weg. Heel voorzichtig ging haar hand steeds dichter naar het vogeltje toe, om uiteindelijk het tere lijfje met haar vinger aan te raken. Wonder boven wonder bleef het piepkleine vogeltje zitten en in vergelijking met Fransien haar vinger, leek het vogeltje nog veel kleiner.

Het goudhaantje kijkt nieuwsgierig naar de hand…

maar... wat een klein vogeltje - Foto's: ©Louis Fraanje

maar… wat een klein vogeltje – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

                                                                                                      Natuurweetje

Het goudhaantje wordt slechts 8,5 cm groot en heeft een gewicht van 4 tot 7 gram. Daarmee is deze vogel, samen met het nauw verwante vuurgoudhaantje de kleinste Europese vogelsoort. Het vogeltje is monogaam en na een jaar geslachtsrijp. Het vrouwtje kan tweemaal per jaar een legsel produceren, dat bestaat uit 7 tot 11 witte, grijsgewolkte eitjes, die in 12 tot 16 dagen uitgebroed worden. Het met haren en veertjes beklede komvormige nest wordt aan de rand min of meer dichtgetrokken om de warmte binnen te houden.

Maar verreweg de meesten halen de geslachtsrijpe leeftijd niet eens: jaarlijks sterft 80% en daardoor wordt een goudhaan gemiddeld slechts 8 maanden oud.[2] De hoogste gerapporteerde leeftijd betrof een exemplaar dat dood gevonden werd in Marokko, 7 jaar en 7 maanden nadat hij geringd was in Winchester. (Bron: Wikipedia)

Ikzelf met mijn grote hand boven het kleine vogeltje, wat een verschil! – Foto: ©Fransien Fraanje

Ikzelf met mijn grote hand boven het kleine vogeltje, wat een verschil! – Foto: ©Fransien Fraanje

Het goudhaantje staat op het punt van wegvliegen.... – Foto: ©Fransien Fraanje

Het goudhaantje staat op het punt van wegvliegen…. – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte…

Het goudhaantje – Foto: ©Louis Fraanje

Het goudhaantje – Foto: ©Louis Fraanje

Gelukkig viel het allemaal dus heel erg mee en bleek het vogeltje alleen even een tijdje ‘versufd’ te zijn geraakt.  Na verloop van enige tijd ging hij wat hoger op zijn pootjes staan en toen ik hem met mijn grote hand vast wilde pakken om hem wat te helpen, vloog hij schielijk tussen mijn vingers door omhoog de vrijheid tegemoet!

En zo zijn wij en het kleine vogeltje, weer een ervaring rijker, en dat ook nog vlak onder ons keukenraam, hoe wonderlijk kan iets gaan! Een fantastisch natuurmoment, dat ons zomaar eventjes – letterlijk en figuurlijk – in de schoot geworpen werd.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/12/06/een-klein-vogeltje-en-een-groot-probleem/