Het zijn de kleine dingen…

Een levenlang in de Veluwse natuur…

Vandaag is het feest in huize ‘Fraanje’, want het is precies 70 jaar geleden dat Louis op zondagmorgen de 27e november 1949 zo om en nabij de klok van 7.00 uur aan de Nieuwstraat 36 te Barneveld werd geboren.

Hij groeide op in een gezin met tien kinderen en was vaak te vinden in de bossen rond zijn geboortedorp. Hij heeft als vrachtwagenchauffeur door Europa gereden en is daarna in de bosbouw terechtgekomen. Ondertussen gaf hij rondleidingen en hield lezingen over de natuur op de Veluwe.

Samen met anderen richtte hij in 1991 de Jac. Gazenbeekstichting op en fungeerde hij eerst als secretaris en later als voorzitter bij de stichting, die zich inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe!

Louis van kleine jongen naar een groot natuurliefhebber - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis van kleine jongen naar een groot natuurliefhebber – Foto: ©Fransien Fraanje

Natuur en passie

Fraanje vertelt: “Van jongs af aan zwerf ik door het bos en over de heide, bouwde hutten met m’n vriendjes en… maakte kennis met de boswachter. Zo’n echte ouderwetse ‘schut’ in een manchester pak, bij wie je de passie voelde en het veld kon ruiken. Een boswachter die je eerder een schop onder je kont gaf, dan een bekeuring. Maar… ook iemand die ons wegwijs maakte in de natuur. Als hij je bij je arm pakte om iets aan te wijzen, voelde je de natuur zo naar binnen stromen.”

Louis als kleine jongen samen met zijn broertjes een hut aan het bouwen in het bos – Foto: ©Bertus Kleut(†)

Dankbaar

Zo af en toe komen jeugdherinneringen bij hem weer naarboven en vraagt hij zich soms af waar de tijd is gebleven. Het schrijven en vertellen van de vele verhalen, maakt hem aan de ene kant soms wat weemoedig, maar aan de andere geeft het een enorm dankbaar gevoel dat hij het allemaal mocht meemaken.

“We leven nu in een geheel ander tijdperk dan toen ik een kleine jongen was. Zo af en toe denk ik dat de wereld echt krankzinnig is geworden. We praten over vrijheid van meningsuiting, over normen en waarden, maar hoe vrij en hoe respectvol zijn we? Hebben we nog wel echt respect voor elkaar en elkaars mening?” vraagt Fraanje zich af!

Louis geniet samen met zijn vrouw Fransien van de 'kleine' dingen - Foto: ©JGS/De Veluwenaar

Louis geniet samen met zijn vrouw Fransien van de ‘kleine’ dingen – Foto: ©JGS/De Veluwenaar

Tenslotte…

Hoe kijkt Fraanje terug: “Gewoon je eigen koers blijven varen, dat is wat ik persoonlijk en wij ook later met de Jac. Gazenbeekstichting jarenlang gedaan hebben en nog steeds blijven doen op ons weblog van deze digitale “Veluwenaar”, met zijn bijna onuitputtelijke mogelijkheden. En mede daardoor nog veel meer mensen kunnen bereiken, ver over onze eigen Veluwe-grenzen, ja… zelfs wereldwijd!”

Het is ongelooflijk, maar… inmiddels hebben al ruim 1 miljoen bezoekers de weblog bezocht en bekeken en dat aantal blijft maar stijgen. Een heel duidelijk bewijs, dat de Veluwenaar iets te bieden heeft en dat mensen de artikelen en verhalen ook echt waarderen, ondanks dat de stichting ook regelmatig haar kritische stem laat horen!

Fraanje gaat verder: “Daarnaast ben ik ook heel erg blij, dat ik samen met mijn vrouw Fransien nog regelmatig de natuur in kan trekken en genieten van al het moois op de Veluwe, want… het zijn ook heel vaak de ‘kleine’ dingen die het doen. Tegelijkertijd bedenken wij ons, dat de dingen niet zomaar vanzelf gaan, wij tellen onze zegeningen en danken daarvoor bovenal onze Schepper!”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/11/27/het-zijn-de-kleine-dingen/