Struinen door de Waterleidingduinen – Deel 2

Aanwijspalen – Foto: ©Fransien Fraanje

Struinen buiten de gebaande wegen…

Zo struinen we lekker samen door dit natuurgebied en verdwalen kun je bijna niet, want daar zorgen de betonnen palen met opschrift wel voor.

Op diezelfde palen lezen we onderaan ook de verschillende slagzinnen, waarvan wij deze; “Het is geboden buiten de paden te lopen” ons wel het meeste aanspreekt! Niet verwonderlijk natuurlijk, vooral omdat wij als echte natuurliefhebbers, graag afwijken van de gebaande wegen.

Een vijver die op een schitterende wijze is ingepast in het landschap Foto: ©Fransien Fraanje

Een vijver die op een schitterende wijze is ingepast in het landschap – Foto: ©Fransien Fraanje

Midden op de plas ontdekken we een paartje meerkoeten - Foto: ©Fransien Fraanje

Midden op de plas ontdekken we een paartje meerkoeten – Foto: ©Fransien Fraanje

Gorgelende bronstgeluiden

Terwijl we zo samen zwerven en fotograferen, valt het gewoon op dat we zo weinig wandelaars tegenkomen, ondanks dat het zaterdag is, maar… niet dat wij dat zo heel erg vinden, dat zeer zeker niet. Wel horen we regelmatig de ‘gorgelende’ bronstgeluiden van de damherten, iets totaal anders dan onze edelherten op de Veluwe, mag ik wel zeggen. Toch heeft het ook wel iets aparts, al denk je in eerste instantie aan het knorrende geluid van een wild zwijn, want daar heeft het ook wel iets van weg.

Een damhert staat ons vanuit de bosrand aan te kijken - Foto: ©Louis Fraanje

Een damhert staat ons vanuit de bosrand aan te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Mooie zandpaden slingeren door het landschap - Foto: ©Fransien Fraanje

Mooie zandpaden slingeren door het landschap – Foto: ©Fransien Fraanje

Vliegtuigen

Regelmatig komen er vliegtuigen overvliegen, want Schiphol is natuurlijk wel erg dichtbij, in het begin is dat best storend, maar na verloop van tijd weet je niet beter, al is de stilte dan ineens wel heel ver weg.
Op sommige momenten is het echt hinderlijk, maar we willen verder en misschien hebben we straks nog kans op een vos. Want… als wij de verhalen moeten geloven, dan lopen de vossen je hier soms zomaar voor de voeten, nou ja… we zien het vanzelf wel.

Schiphol is natuurlijk niet zo heel ver weg, vandaar de vele vliegtuigen – Foto: ©Louis Fraanje

Schiphol is natuurlijk niet zo heel ver weg, vandaar de vele vliegtuigen – Foto: ©Louis Fraanje

Een jong damhert staat ons aan te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Een jong damhert staat ons aan te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Ontspannen gevoel

Voorlopig zien we alleen maar damherten, van groot tot klein en soms wel heel dichtbij, maar het zijn geen knuffeldieren, want als je te dichtbij kom, gaan ze er als een speer vandoor. Toch moet ik toegeven, dat het op zich wel een ontspannen gevoel geeft, als je hier zo aan het wandelen en er zo af en toe komt er een damhert om de hoek kijken.  Dat het weinig met ‘wild’ te maken heeft, moge duidelijk zijn, maar dat mag in dit speciale geval de ‘pret’ tijdens onze wandeling niet drukken.

Lees ook: Struinen door de Waterleidingduinen – Deel 3

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/10/24/struinen-door-de-waterleidingduinen-deel-2/