Vliegenzwammen… als paddestoelen uit de grond

Een grote paddestoel rood met witte stippen…

Vliegenzwammen komen momenteel – letterlijk en figuurlijk – als paddestoelen uit de grond. En mede door de regen kleuren ze nog mooier. Dat merkten wij vorige week in het Veluwse bos, toen we ‘s avonds – na een fikse regenbui – nog even een natuurwandeling gingen maken. Samen met onze vrienden Florus en Jannie van den Berg genoten wij van de grote hoeveelheid paddestoelen en de Vliegenzwammen in het bijzonder.

Een hele familie Vliegenzwammen bij elkaar - Foto: ©Louis Fraanje

Een hele familie Vliegenzwammen bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Paddestoel of paddenstoel?

Is het nou paddenstoel of paddestoel, daarover wordt nog al eens gediscussieerd, maar waarom eigenlijk? Een paddestoel heeft helemaal totaal niets met padden of stoelen te maken, maar mede door… of ondanks de geforceerde nieuwe spelling, mogen we allebei de woorden gebruiken, dus zonder N en met een N.
Door al dit soort gezeur met onze Nederlandse taal, wordt het alsmaar moeilijker voor de mensen uit andere landen om onze Nederlandse taal te leren. Maar… blijkbaar is dit ook typisch iets Nederlands, om de dingen juist moeilijker te maken… als het gemakkelijker kan?

Een grote en een kleine Vliegenzwam – Foto: ©Fransien Fraanje

Een grote en een kleine Vliegenzwam – Foto: ©Fransien Fraanje

Natuurweetje

Deze best wel veel veelvoorkomende paddestoel met zijn rode hoed en witte stippen, waarvan de rode kleur aangeeft dat hij giftig is, maar wel minder giftig dan meestal wordt gedacht.  Zijn naam heeft hij te danken aan het volgende; stukjes van een gedroogde vliegenzwam werden met melk gemengd, als dan de vliegen ervan dronken gingen ze dood.

De vliegenzwam leeft in symbiose met de berk, want de draden van de zwam vlechten zich om de worteltop
en maken dat de worteltoppen van de berk meer voedsel kunnen opnemen. En… omgekeerd voedt de berk de vliegenzwam met suikers, zodat de zwam sneller groeit, beide hebben ze dus voordeel van deze relatie.

Druk bezig om een mooie plaat te maken van de Vliegenzwammen – Foto: ©Louis Fraanje

Druk bezig om een mooie plaat te maken van de Vliegenzwammen – Foto: ©Louis Fraanje

Kindertijd

Als kind zijnde vond je natuurlijk de rode paddestoel met witte stippen het allermooiste, dat had natuurlijk ook te maken met je kindertijd en alles wat daar omheen gebeurde. En de prentenboeken met de vele afbeeldingen van paddenstoelen, waarbij ook kabouters een grote rol speelden. Daar komt nog eens extra bij dat wij regelmatig het bekende kinderliedje: “Op een grote paddestoel… ” zongen, dus is het achteraf gezien helemaal niet zo gek, dat wij juist deze paddestoel zo mooi vonden.

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/10/14/vliegenzwammen-als-paddestoelen-uit-de-grond/