Vliegtuigstrepen en luchtvervuiling

Jan van Uffelen

Jan van Uffelen

Luchtvaart en veehouderij…

Vrijdagmorgen 20 september ca. 9.00 uur.
De lucht zit vol met vliegtuigstrepen en ik grijp mijn telefoon om bij ons keukenraam dit tafereel vast te leggen. Meteen denk je dan aan enorme luchtvervuiling door de luchtvaart, terwijl de veehouderij veelal de schuld krijgt.

In het magazine De Boerderij lees ik dat de veehouderij een aandeel heeft in de stikstofdepositie van 42%, dus is die branche dan ook niet vrij te pleiten en moeten er m.i. verstandige en passende maatregelen worden genomen.

Vliegtuigstrepen aan de hemel - Foto: ©Jan van Uffelen

Vliegtuigstrepen aan de hemel – Foto: ©Jan van Uffelen

Toch maar even googelen op die vliegtuigstrepen en dan lees ik op de site van het KNMI het volgende:

Vliegtuigstrepen ontstaan door uitlaatgassen van vliegtuigmotoren. Deze uitlaatgassen zorgen voor een toename van waterdamp en roetdeeltjes op de vliegroute.
De waterdamp uit de vliegtuigmotoren bevriest in de hoge atmosfeer (rond 10 kilometer hoogte) waar het meer dan 40 graden vriest. Deze ijskristallen vormen de voor ons zichtbare vliegtuigstrepen.

Vliegtuigstrepen ontstaan door uitlaatgassen van vliegtuigmotoren – Foto: © Louis Fraanje

Vliegtuigstrepen ontstaan door uitlaatgassen van vliegtuigmotoren – Foto: © Louis Fraanje

Luchtkwaliteit

Hoewel vliegtuigen een aantal stoffen (zoals kooldioxide (CO2) en stikstofoxides) uitstoten door de verbranding van kerosine heeft dit weinig effect op de luchtkwaliteit voor de mens.
De lucht hoog in de atmosfeer mengt zich nauwelijks met de lucht op leefniveau. Modelberekeningen en metingen bevestigen dit.

Natuurlijk valt er nog meer over de vervuiling door vliegtuigen te zeggen, maar als je dit leest, blijkt het e.e.a. toch anders te zijn dan je in eerste instantie denkt. Altijd goed om na te gaan of je mening strookt met de feiten. Dus ook nog even naar de site van NRC checkt en daar ontdek ik de onderstaande krantenkop.

Brood en spelen

Dus wat hoog in de lucht vliegt, richt niet echt directe schade aan op de grond (zeker wel indirect), maar wat een opstijgend vliegtuig uitstoot, heeft een gigantisch effect op de luchtkwaliteit van de mens.
Een belangrijke oorzaak van het vele vliegverkeer zijn de overmatige vliegvakanties e.d, terwijl de Vader ons oproept om matig te zijn en Zijn Schepping goed te verzorgen. Maar aan “brood en spelen” mag je niet komen; dat is altijd al zo geweest.

De Formule 1 op Zandvoort moet koste wat het kost doorgaan en stoppen met meerdere keren vliegvakantie per jaar piekeren we niet over.
Het is m.i. wel eerlijk als we allemaal, naar verhouding, onze steen bijdragen aan een gezond milieu en ons nagaslacht niet opzadelen met de nare gevolgen van een overdadige levensstijl en winstbejag.

Tekst en foto:  ©Jan van Uffelen 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/09/28/vliegtuigstrepen-en-luchtvervuiling/