Bronsttijd van de edelherten duurt voort

Een schitterende ongelijke 24-ender als plaatshert op het Reemsterveld

Eigenlijk vielen wij afgelopen maandagavond 16 september jl. met onze neus in de boter, oftewel de ‘bronst’, want we waren nog maar net ter plaatse of er kwam uit het bos aan de overkant een prachtig hert aandraven. En terwijl hij zo recht op ons afkwam,  burlde hij er stevig op los, het oergeluid daverde over het Reemsterveld en galmde na door het bos. Steeds dichter en dichter kwam hij naar ons toe, tot hij op zo’n twintig meter afstand ineens stil bleef staan, zijn kop achterover gooide en tegelijkertijd zijn bek ‘wagenwijd’ opende en toen zo kei… en keihard burlde, dat het ons door merg en been ging, wow… wat een oergeluid en zo dichtbij!

Bronstroep van de edelherten galmt over de Veluwe – Foto: © Louis Fraanje

Bronstroep van de edelherten galmt over de Veluwe – Foto: © Louis Fraanje

Open vlakte

Even daarna liep hij naar op zijn gemak naar links, om vervolgens dwars door de heide het oude beukenbos op te zoeken. Maar… zo ver kwam het niet, want uit hetzelfde bos kwam een roedel van zo’n 15 stuks kaalwijd(vrouwtjes en kalveren) tevoorschijn. Dat was voor het hert natuurlijk ‘kaasje’,  zoals er weleens gezegd wordt, dus versnelde hij zijn ‘pas’ en probeerde het roedel de open vlakte op te drijven.

Louis met de camera aan de rand van het Reemsterveld - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis met de camera aan de rand van het Reemsterveld – Foto: ©Fransien Fraanje

Het plaatshert wordt even uitgekafferd door de leidhinde - Foto's: ©Louis Fraanje

Het plaatshert wordt even de ‘wacht’ aangezegd door de leidhinde – Foto’s: ©Louis Fraanje

De ‘wacht’ aangezegd

Dat lukte weliswaar, maar toen ze daar eenmaal met z’n allen bij elkaar stonden en hij wat te dicht bij de leidhinde in de buurt kwam, trok deze eventjes van ‘leer’. En leek het er zelfs op of ze hem eens even de ‘wacht’ aan zei ja… het ging er eventjes stevig aan toe daar, nou… nou… wat een ‘hitte-pe-tit’ zeg. Het plaatshert werd even uitgekafferd door de leidhinde, maar liet het rustig over zich heenkomen.  En het plaatshert zag je als het ware denken; “Och… zo gaat dat in het leven, het hoort er blijkbaar nou eenmaal bij….”!

Groot en klein gebroederlijk naast elkaar op het Reemsterveld - Foto: ©Louis Fraanje

Groot en klein gebroederlijk naast elkaar op het Reemsterveld – Foto: ©Louis Fraanje

Het roedel heeft een rustmoment ingelast onder het toeziend oog van het plaatshert - Foto: © Louis Fraanje

Het roedel heeft een rustmoment ingelast onder het toeziend oog van het plaatshert – Foto: ©Louis Fraanje

Rustmoment

Of het nu aan het weer lag of wat dan ook, maar er was relatief nog weinig actie in de bronstarena, want na verloop van tijd ging het hele spul door de knieeën en konden we ons vergapen aan de hindes die met hun oortjes heen en weer draaiden om de lastige muggen buiten de deur te houden. Och… soms levert zo’n ‘rustmoment’ ook nog weleens aardige beelden op, als even later het plaatshert – een ongelijke 24-ender – samen met een kalf gebroederlijk naast elkaar liggen. Dan fantaseer ik er maar wat op los, bijvoorbeeld: “De grote denkt: ‘Och… nog een broekie!’. Maar de kleine denkt: ‘Wacht maar tot ik groter ben!’

Een schitterende ongelijke 24-ender als plaatshert op het Reemsterveld - Foto's: ©Louis Fraanje

Een schitterende ongelijke 24-ender als plaatshert op het Reemsterveld – Foto’s: ©Louis Fraanje

De koning van de Hoge Veluwe - een ongelijke 24-ender - in al zijn grootsheid op het Reemsterveld! - Foto: ©Louis Fraanje

De koning van de Hoge Veluwe – een ongelijke 24-ender – in al zijn grootsheid op het Reemsterveld! – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Afgezien van enkele hoogtepunten, zoals het moment, dat het plaatshert in een snelle sprint achter een hinde aan ging, die er vandoor dreigde te gaan en – net op het laatst van de avond – een dekking, bleef het vrij rustig in de bronstarena.

Maar… al met al was het een schitterende avond, zoals wij die wel vaker hebben meegemaakt hier op het Reemsterveld, want hier is de belevingswaarde vele malen groter dan elders op de Hoge Veluwe. Hier kun je – als het ware – de bronst nog een klein beetje – zoals het vroeger ging – beleven, vooral als op een gegeven ogenblik het plaatshert, dwars door het hoge gras op je af komt stappen alsof hij de ‘koning’ van de Hoge Veluwe zelf is! Dat is genieten en dat is dan ook de reden, waarom wij ieder jaar weer door de  ‘lokroep van het vrije veld’  hier naartoe getrokken worden!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje wat ik eerder dit seizoen maakte:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/09/23/bronsttijd-van-de-edelherten-duurt-voort/