Zwervend langs het wildspoor – Deel 23

Verder in het voetspoor van Lowieke de vos…

Niet veel later zagen we ‘Lowieke’ de vos weer terug, de naam ‘Lowieke’ vond Fransien wel grappig klinken, een bekende figuur uit een TV-programma van vroeger voor de kinderen, namelijk de ‘ De Fabeltjeskrant’‘. Kijk… Lowieke en Louis, die hebben wel wat met elkaar, want ze hebben allebei zo hun eigen ‘vossenstreken’! Dus… hatsikidee… dan houden we het daar maar op, want een klein beetje ‘nostalgie’ kan toch geen kwaad, zou ik zeggen.

Lowieke de Vos uit de Fabeltjeskrant

Aan het werk

En… nu was hij dan ook echt bezig met zijn taak als vos. Want… al ‘muizend’ ging hij in ‘tijger-sluip-gang’ door het weiland gaan, op zoek naar een mol, muis of wat het dan ook wezen mag.

Het is een prachtig gezicht om de vos zo op deze manier aan het werk te zien en ook nog op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Dus hebben we ons wat verdekt opgesteld en met de camera volgen we – van een afstandje – zijn verrichtingen.

Daar ging de vos in 'tijger-sluip-gang' door het weiland – Foto: ©Louis Fraanje

Daar ging de vos in ‘tijger-sluip-gang’ door het weiland – Foto: ©Louis Fraanje

Als de vos moet gapen, zien we zijn vlijmscherpe tanden heel duidelijk – Foto: ©Louis Fraanje

Als de vos moet gapen, zien we zijn vlijmscherpe tanden heel duidelijk – Foto: ©Louis Fraanje

Kneepjes van het vak

Je moet maar zo denken; “Jong geleerd is oud gedaan!” en dat geldt zeker ook voor de vos, want zijn ouders zullen hem best wel het een en ander voorgedaan hebben, zodat hij ze nu in de praktijk kan brengen. En… oefening baart kunst, elke dag leert hij er weer wat bij en zal hij na een tijdje de kneepjes van het vak wel onder de knie krijgen. Als hij op een een gegeven ogenblik even moet gapen, kunnen we zijn vlijmscherpe tanden heel duidelijk zien zitten, nou… muisjes wees op je hoede. Nog voordat de gedachte hierover goed en wel door ons hoofd speelt, heeft de vos blijkbaar al iets in de peiling en springt hij omhoog, om even later zijn prooi te vermorzelen, het blijkt een dikke vette mol te zijn!

Met de staart omhoog en klaar voor de jacht – Foto: ©Louis Fraanje

Met de staart omhoog en klaar voor de jacht – Foto: ©Louis Fraanje

En... daar gaat hij...

En… daar gaat hij…

… wat wordt het? – Foto’s: Louis Fraanje

De muis kon helaas niet ontkomen aan de vlijmscherpe tanden van de vos – Foto: ©Louis Fraanje

De mol kon helaas niet ontkomen aan de vlijmscherpe tanden van de vos – Foto: ©Louis Fraanje

Geen knuffelbeest

Hoe mooi en hoe leuk hij er ook uit mag zien, eerlijk is eerlijk, het is dus echt geen lieverdje en al helemaal geen ‘knuffelbeest’, maar een rasechte rover die er ook niet voor terugdeinst om de weidevogels te decimeren. Dat is dan eigenlijk wel weer een ‘minpuntje’ voor de vogelliefhebbers, maar aan de andere kant hebben wij persoonlijk toch een beetje een ‘zwak’ voor deze roodbruine vrijbuiter.
Als we hem samen zo met de camera aan het volgen zijn, dan kan het haast niet anders, of je krijgt toch een beetje de kriebels, als je ziet hoe gemakkelijk en lenig deze betrekkelijk jonge vos aan het jagen is.
We blijven nog even in zijn buurt, om te zien of hij soms verder nog iets spectaculairs uitspookt….

Lees ook: Zwervend langs het wildspoor – Deel 24

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/09/19/zwervend-langs-het-wildspoor-deel-22/