Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 158

Donkere wolken boven hert Hubertus?

Op vrijdag avond d.d. 16-augustus jl. kregen wij: redactieleden van de Jac. Gazenbeekstichting, samen met een aantal gepassioneerde natuurfotografen van o.a. Vereniging Natuurfotografie Apeldoorn (VNF) en overige vakantie recreanten in het Nationaal Park de Hoge-Veluwe (HV), het in Hoenderloo en wijde omgeving inmiddels “wereldberoemde hert Hubertus” langs de Kronkelweg in het vizier. Aanblik van het kapitale hert (gelijke 18-ender) is sinds bijna een decennia lang voor HV bezoekers -van over de hele wereld- ongetwijfeld een extra dimensie. Dat is mooi… Toch?

Pakken donkere wolken -als symboliek- zich samen boven hert Hubertus op de HV? - Foto: ©Ton Heekelaar

Pakken donkere wolken – als symboliek – zich samen boven hert Hubertus op de HV? – Foto: ©Ton Heekelaar

Op 12-juli Hubertus met een volledig uitgegroeid bastgewei. Van een verwonding aan de rechter-rozenkrans is nog niets waar te nemen - Foto: ©Ton Heekelaar

Op 12-juli Hubertus met een volledig uitgegroeid bastgewei. Van een verwonding aan de rechter-rozenkrans is nog niets waar te nemen – Foto: ©Ton Heekelaar

Bloederige wond

Maar… toen wij die avond daar aan de Kronkelweg onze telelenzen in stelling brachten om Hubertus in een mooie setting te kunnen platen, zagen wij dat donkere wolken zich boven het hert samenpakten! Wij zagen namelijk details waar je als natuurliefhebber niet echt vrolijk van wordt! Uit een bloederige wond – strak onder de rozenkrans – van de rechter geweistang, zagen wij dat bloed- en wondvocht rechtstreeks siepelde in het rechteroog van Hubertus. Het spreekt voor zich dat het dier daar last van had.

Op 15 juli was bij Hubertus voor het eerst een bloederige rechter-rozenkrans zichtbaar - Foto: ©Ton Heekelaar

Op 15 juli was bij Hubertus voor het eerst een bloederige rechter-rozenkrans zichtbaar – Foto: ©Ton Heekelaar

Op 15 juli was bij Hubertus voor het eerst een bloederige rechter-rozenkrans zichtbaar - Foto:©Ton Heekelaar

Op 22-juli heeft Hubertus een totaal geveegd gewei met een opgedroogde bloederige rechter rozenkrans. Zie de close up foto’s onder. Foto’s: ©Ton Heekelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot

Of door wondjeuk, dan wel om zijn oog enigszins te reinigen, zagen wij dat het dier op een bepaald moment -bij herhaling- uitsluitend met zijn rechter kopzijde langs de eikentwijgjes streek (zie onderstaand filmpje). Desondanks, stond het hert met één dichtgeknepen oog -langdurig- van het overheerlijke eikenblad te smullen. Nadat Hubertus kennelijk zijn buik vol had gevreten, verdween hij in de dichte bosschage zoals hij was gekomen. Daarbij de vele gepassioneerde natuurliefhebbers in opperste vertwijfeling achterlatend met de vraag: “Hoe zal Hubertus zijn malheur verwerken tijdens de in aantocht zijnde bronst?”

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 159

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/08/22/het-legendarische-hert-hubertus-deel-158/