Koninklijke vlinders op ons pad

Onder de indruk van het Oranjetipje en de Koninginnepage

Op vrijdag 26 april jl.  werden wij in het bos verrast door twee prachtige vlinders, namelijk het Oranjetipje en de Koninginnepage. Wij waren er zeer van onder de indruk op deze mooie vrijdagmiddag, dat er zomaar opeens zo’n schitterende vlinder vlak voor je op het bospad verschijnt. En dan ook nog eens heel dichtbij van bloem naar bloem vliegt, wat een groot Wonder is dat toch, zowel het kleine Oranjetipje als de grote Koninginnepage. Daar komt nog eens bij dat het de volgende dag Koningsdag zou zijn, dat maakt zo’n ontmoeting met deze kleurrijke insecten dan nog eens extra bijzonder!

Ineens vloog er een Oranjetipje om ons heen en maakte een landing in het groen – Foto: ©Louis Fraanje

Ineens vloog er een Oranjetipje om ons heen en maakte een landing in het groen – Foto: ©Louis Fraanje

Oranje tussen ‘t groen

Je loopt een beetje in gedachten door het bos te zwerven en dan… ineens zie je vanuit je ooghoeken iets wits met oranje om je heen en dat maakt dan een landing ergens tussen het groen.  Louis heeft het inmiddels nu ook ontdekt, en roept: “Een Oranjetipje, wow… wat mooi en dat hij er nu al is, dat is in één woord ‘geweldig’!” 

En zoals het vaker gaat met ons, werkt zijn enthousiasme zo aanstekelijk, dat ik met mijn camera probeer het kleine oranje/witte vlindertje in de lens te vangen.  Na veel mislukte pogingen, lukt het om de vlinder met dichtgeklapte vleugels te fotograferen, maar gelukkig kan Louis hem of haar uiteindelijk na diverse pogingen, in zijn geheel en open fotograferen!

Ook van opzij met ingeklapte vleugels is het een prachtige vlinder – Foto: ©Fransien Fraanje

Ook van opzij met ingeklapte vleugels is het een prachtige vlinder – Foto: ©Fransien Fraanje

De Koninginnepage

Nog helemaal onder de indruk van dit schitterende vlindertje, sjouwen we verder door het bos dat middels een flinke regenbui, die de dag ervoor de droge en dorstige natuur voorzien heeft van het nodige vocht, helemaal tot leven liet komen. Het heerlijke zonnetje dat nu schijnt geeft het geheel een extra dimensie.

Zo dagdromend lopen we naar de rand van het bos, waar ik de volgende ‘bijzondere’ waarneming doe, want ineens zie ik iets zwarts met geel rondvliegen. Onderwijl ik het gevleugelde insect blijf volgen en dan tot mijn grote verbazing ontdek dat het de Koninginnepage is, roep ik naar Louis, dat hij zo snel mogelijk naar mij toe moet komen.

Totaal onverwachts zit daar dan de Koninginnepage op een paardenbloem – Foto: ©Louis Fraanje

Totaal onverwachts zit daar dan de Koninginnepage op een paardenbloem – Foto: ©Louis Fraanje

Mooiste vlinder

Alleen al bij de gedachte, dat hier zomaar vlak voor ons de mooiste vlinder van Nederland rondvliegt, maakt mij helemaal warm van binnen.  Als dan ook Louis de Koninginnepage heeft ontdekt, raakt hij helemaal in extase en zegt: “Dit is helemaal te gek voor woorden, eerst al het schitterende Oranjetipje en nu totaal onverwachts deze enorme vlinder!” En samen delen we deze gevoelens, terwijl wij de prachtige vlinder – zo mooi mogelijk – op de gevoelige plaat vast proberen te leggen.

Dat hier zomaar vlak voor ons de mooiste vlinder van Nederland rondvliegt – Foto: ©Fransien Fraanje

Dat hier zomaar vlak voor ons de mooiste vlinder van Nederland rondvliegt – Foto: ©Fransien Fraanje

Bontgekleurde vlinder

De Koninginnepage wordt gezien als de mooiste vlinder van ons land, maar ook het Oranjetipje  heeft veel aanhangers en natuurlijk niet te vergeten het Boomblauwtje en de Dagpauwoog.  De Koninginnepage is een vrij grote, maar tegelijkertijd ook vrij zeldzame vlinder. Deze prachtige en bontgekleurde vlinder, met haar bijzondere tekening, profiteert van warme zomers en breidt zich vooral de laatste jaren sterk naar het noorden van ons land uit.

De Koninginnepage is een prachtige en bontgekleurde vlinder met een bijzondere tekening – Foto: ©Fransien Fraanje

De Koninginnepage is een prachtige en bontgekleurde vlinder met een bijzondere tekening – Foto: ©Fransien Fraanje

Wonder der natuur

Een mooie waarneming op deze vrijdagmiddag en in stilte sluiten we heel even onze ogen, als dank aan de Schepper van al dit moois. Ik ben dan ook ontzettend blij en dankbaar, dat wij dit samen zo echt en ‘puur’ kunnen en mogen beleven, want het wordt je dan maar zo eventjes in je schoot geworpen op zo’n middag. In toeval geloven we niet, maar zien dit soort mooie gebeurtenissen, als een geschenk van het grote Wonder der natuur waar je echt blij van kunt worden!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/04/29/koninklijke-vlinders-op-ons-pad/