Basisschoolleerlingen bezoeken Gemeentearchief Barneveld

Op avontuur met… een educatief project van museum, bibliotheek en gemeentearchief in Barneveld

BARNEVELD – Schaapherder Hendrik Bouwheer en burgemeester August Nairac leren elkaar kennen in 1868. Ondanks het leeftijd -en standsverschil  werden zij vrienden. Ze waren beide geïnteresseerd in geschiedenis en in archeologie. Kinderen uit groep 5 en 6 van de basisschool maken kennis met deze twee lokale historische figuren aan de hand van een verhaal.

Het personeel van de gemeentesecretarie. Links, staand burgemeester C.A. Nairac. Foto genomen circa 1845.

Het personeel van de gemeentesecretarie. Links, staand burgemeester C.A. Nairac. circa 1845 – Foto: ©Archief Gemeente Barneveld

Terug in de tijd

Bouwheer en Nairac hebben veel archeologische voorwerpen op de Veluwe gevonden. Aan deze vondsten ligt het Veluws Museum Nairac ten grondslag.  Daarnaast verzamelden zij verhalen en schreven zij boeken over  de geschiedenis van Barneveld. Met deze twee hoofdpersonen gaan we in dit project terug naar de negentiende eeuw en worden er vergelijkingen gemaakt met de tegenwoordige tijd.

Museum Nairac aan de Brouwerstraat 1 in Barneveld - Foto: Museum Nairac

Museum Nairac aan de Brouwerstraat 1 in Barneveld – Foto: ©Museum Nairac

Oud nieuws?

Naast lessen op school brengen leerlingen ook een bezoek aan de Bibliotheek Barneveld, het Gemeentearchief Barneveld  en het Museum Nairac. Bij het gemeentearchief leren ze wat een archief  nu eigenlijk is en waarom je oude papieren zou willen bewaren. Wie heeft er nog iets aan de krant uit 1919? Dat is toch oud nieuws? Ook leren ze op een andere manier naar foto’s te kijken. Wat voor kleren dragen de mensen, welke voertuigen zie ik op de foto, en zo voort. Op deze manier kunnen ze gaan inschatten hoe oud een foto zou kunnen zijn en maken ze zelf een tijdlijn.

Het Gemeentearchief beheert een groot aantal verschillende collecties - Foto: ©Archief Gemeente Barneveld

Het Gemeentearchief beheert een groot aantal verschillende collecties – Foto: ©Archief Gemeente Barneveld

Opgeslagen

In het depot van het archief mag niemand zomaar binnengaan. De kinderen die op bezoek komen, mogen dat wel. Daar krijgen ze hele oude stukken te zien, lezen ze het oude nieuws in de krant en bedenken ze wat er allemaal in het archief van de gemeente zou kunnen zijn opgeslagen.

Interessant voor scholen

Scholen die geïnteresseerd zijn in dit project kunnen contact opnemen met Nathalie Alblas van  Museum Nairac via .

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/04/11/basisschoolleerlingen-bezoeken-het-gemeentearchief/