Nieuwsgierige eksters in de ponyweide

Eksters maken een buurtpraatje met een grazende pony

Terwijl wij samen door het boerenland zwerven, wordt ons oog getrokken naar een stelletje ‘drukdoende’ eksters in een weilandje bij een oude boerderij, waar ook een pony loopt te grazen.  Onwillekeurig blijf je staan en volg je het gebeuren van een afstandje, tegelijkertijd vraag je jezelf af wat ze van plan zijn, want hun blik is gericht op de grazende pony.

Het 'drukdoende' paartje eksters in de wei – Foto: ©Louis Fraanje

Het ‘drukdoende’ paartje eksters in de wei – Foto: ©Louis Fraanje

Een korte vlucht laag over het weiland – Foto: ©Louis Fraanje

Een korte vlucht laag over het weiland – Foto: ©Louis Fraanje

Lawaaischoppers

Na enige tijd vliegt er eentje in een korte vlucht en laag over het weiland in de richting van de pony en blijft op geringe afstand staan, bijna direct gevolgd door de ander. Zo staan ze beiden al kwetterend tegenover de pony, die zich totaal niets aantrekt van de twee lawaaischoppers zo vlak voor zijn neus.  Ongestoord graast hij verder en doet net of de eksters gewoon niet bestaan.

Oane uit Leeuwarden had ook nog een mooie opmerking: “Zou het kunnen dat de eksters belangstelling hadden/ hebben voor de mooie lange vacht van de pony om dit te kunnen gebruiken als nestmateriaal? Is er misschien ook de mogelijkheid dat ze de door de pony verjaagde insecten komen wegsnoepen?”
Absoluut… heel goed opgemerkt, want dat kunnen zij in deze tijd van nestelen natuurlijk goed gebruiken!

De twee eksters houden een 'buurtpraatje' met de grazende pony – Foto: ©Louis Fraanje

De twee eksters houden een ‘buurtpraatje’ met de grazende pony – Foto: ©Louis Fraanje

Buurtpraatje

Alles bij elkaar was het toch een komisch gezicht en leek het wel of ze een ‘buurtpraatje’ met de grazende pony wilden houden of iets dergelijks. Misschien voor een buitenstaander allemaal een simpel voorvalletje, maar wij hadden er wel plezier in om als toeschouwers vanaf de openbare weg dit tafereeltje mee te mogen maken en vast te leggen op de ‘gevoelige’ plaat.
Het enige wat achteraf misschien een beetje jammer was, dat juist op het moment dat de eksters bij de pony aankwamen, de zon wel erg fel begon te schijnen, waardoor het licht eigenlijk te ‘hard’ was om een mooie plaat te schieten. Maar… dat mocht onze pret niet drukken!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/04/09/nieuwsgierige-eksters-in-de-ponyweide/