Rode loper van haarmos in de heide

Prachtig rood tapijt van Zandhaarmos op de Veluwe

Al zwervend over de Veluwe in deze – misschien wat sombere –  tijd van het jaar, kan het soms zomaar gebeuren dat je oog getroffen wordt door iets bijzonders. Dat overkwam ons enkele dagen geleden. “Kijk daar eens, die rode plek tussen het zand!” riep een uitgelaten Louis. “Daar ligt de rode loper van haarmos al klaar, om het voorjaar in de natuur te begroeten, geweldig!”

Prachtig rood tapijt van Zandhaarmos op de Veluwe - Foto: ©Fransien Fraanje

Prachtig rood tapijt van Zandhaarmos op de Veluwe – Foto: ©Fransien Fraanje

Kaboutermutsjes

En tegelijkertijd duikt hij met zijn hele hebben en houden, plat op de grond in het zand, om met zijn camera het rode stukje tapijt zo mooi mogelijk in beeld te krijgen en vast te leggen op de ‘gevoelige’ plaat.
Aangestoken door zijn enthousiasme, ga ik ook door de knieën, want het haarmos is nu op haar mooist. Deze jonge sporenkapsels van het Zandhaarmos lijken van dichtbij net allemaal kaboutermutsjes.

Daar ligt Louis plat op zijn buik in het zand met zijn camera - Foto: ©Fransien Fraanje

Daar ligt Louis plat op zijn buik in het zand met zijn camera – Foto: ©Fransien Fraanje

Natuur-weetjes

Echt zandhaarmos of zandhaarmos (Polytrichum juniperinum) is een soort mos van het geslacht Polytrichum (haarmossen). Het is een algemene, kosmopolitische soort die voornamelijk voorkomt in droge heide en zandverstuivingen. Het echt zandhaarmos is algemeen voorkomend en wereldwijd verspreid met inbegrip van Antarctica, van het laagland tot in het hooggebergte.

De botanische naam Polytrichum is een samenstelling van Oudgrieks πολύς, polus, (veel), en θρίξ, thrix (haar), naar het dicht behaarde sporogoon. De soortaanduiding juniperinum is afgeleid van ‘juniperus’, de Latijnse naam voor jeneverbes. (Bron: Wikipedia)

De rode loper van haarmos om het voorjaar in de natuur te begroeten - Foto: ©Louis Fraanje

De rode loper van haarmos om het voorjaar in de natuur te begroeten – Foto: ©Louis Fraanje

Herboren

Langzaam… maar zeker komt er overal meer en meer kleur in de natuur, knoppen springen open, blaadjes rollen zich uit aan de takken van de bomen, allemaal een teken dat de Lente in aantocht is. Na de winter komt de natuur weer tot leven, of zoals Louis het soms zo mooi kan zeggen: “Alles wordt weer herboren, met dank aan onze Schepper!”

Vooral nu, gewoon zomaar samen ergens gaan zitten en luisteren naar de stilte, want… het zijn vaak de ‘kleine’ dingen die een mens gelukkig kunnen maken. Dat blijkt ook nu maar weer hier op een verlaten stukje Veluwe, dat ‘kleur’ geeft aan het leven van twee mensen, daar wordt je pas echt gelukkig van!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/03/14/rode-loper-in-de-heide/