Liefdesspel van de zwanen

Het paringsritueel van knobbelzwanen op een verlaten plas in het Binnenveld

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden, het was al laat in de namiddag, toen ik een paartje knobbelzwanen ontdekte in een plas ergens in het Binnenveld. Het licht was zeker niet optimaal te noemen, maar het gedrag van de zwanen daarentegen was wel heel bijzonder.  Ze zwommen dicht bij elkaar  en om elkaar heen, wat gepaard ging met verschillende buigingen etc. net een soort van waterballet.  Wat bleek; dit is het bekende paringsritueel van deze zwanen, dus gauw de camera erbij gepakt en proberen er iets van vast te leggen.

Het paartje knobbelzwanen in een plas ergens in het Binnenveld – Foto: ©Louis Fraanje

Het paartje knobbelzwanen in een plas ergens in het Binnenveld – Foto: ©Louis Fraanje

Het bekende paringsritueel bij de knobbelzwanen – Foto: ©Louis Fraanje

Het bekende paringsritueel bij de knobbelzwanen – Foto: ©Louis Fraanje

Nog wat weetjes…

De knobbelzwaan is echt geen kleine jongen, hij is 140 tot 160 centimeter groot en kan met zijn vleugels een spanwijdte van 2,40 meter bereiken en is daarmee de grootste watervogel.  Met zijn lange nek kan hij ver onder water reiken om het gras en andere planten van de bodem te halen. Met zijn 10 tot 12 kilogram behoort de knobbelzwaan tot de zwaarste vliegende dieren. Hij is ongeveer even groot als de wilde zwaan, maar veel groter dan de kleine zwaan. De knobbelzwaan is wit en heeft een oranjerode snavel.

Knobbelzwanen blijven elkaar hun hele leven lang trouw tot de dood hen scheidt. Ze doen alles samen, het nest bouwen en de jongen groot brengen etc.

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/03/06/liefdesspel-van-de-zwanen/