Bijna volle kerk in Barneveld bij lezing over de Veluwe!

In woord en beeld door de Veluwse natuur met Louis Fraanje 

Zeker zo’n 140 belangstellenden waren afgelopen vrijdagavond naar Rehoboth in Barneveld gekomen, om in de kerkzaal een natuurlezing van Louis Fraanje bij te wonen.  Organisator Geurt Pol van de Bond tegen het vloeken  was blij verrast met zo’n grote opkomst, waarbij niet alleen volwassenen, maar ook opvallend veel jeugd aanwezig was.

Ruim voor aanvang zaten er al bezoekers in de kerkzaal - Foto: ©Fransien Fraanje

Ruim voor aanvang zaten er al bezoekers in de kerkzaal – Foto: ©Fransien Fraanje

Humor en emotie

De heer Pol opende deze natuuravond met het lezen van Psalm 145 en ging voor in gebed, daarna was het de beurt aan Louis Fraanje om zijn prachtige natuurbeelden – die hij samen met zijn vrouw Fransien – door de jaren heen gemaakt heeft, te vertonen.

De bevlogen natuurkenner liet ook deze keer zijn prachtige natuurlezing, gepaard gaan met de nodige humor en kwinkslagen, waarbij vaak de lach niet ontbrak. Maar er waren natuurlijk ook emotionele momenten, zoals bijvoorbeeld de geboorte van een reekalf en het redden van een jonge mees of ransuil. Tijdens deze momenten, waarbij je een ‘spelt’ kon horen vallen, voelde je de liefde en passie voor de natuur, dan beleefde je het – als het ware – gewoon mee, alsof je er zelf bij aanwezig was!

Een bijna volle kerkzaal voor de lezing over de Veluwe - Foto: ©Fransien Fraanje

Een bijna volle kerkzaal voor de lezing over de Veluwe – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte…

In de pauze was er ook ruimschoots gelegenheid om Louis vragen te stellen, waar dan ook gretig gebruik van werd gemaakt.  Na deze gezellige onderbreking, nam Fraanje zijn publiek vervolgens voor het tweede deel van deze avond – in woord en beeld – mee over zijn geliefde Veluwe.

Aan het einde van de presentatie haalde Louis nog even zijn beste natuurvrienden Gerrit en Tiny de Graaf aan, die beiden inmiddels al de 80-jarige leeftijd gepasseerd zijn. Fraanje vertelde dat Gerrit zijn natuurlezingen altijd afsloot met de volgende woorden: “Ik heb vanavond gepronkt met andermans veren en dan Andermans met een Hoofdletter!” en hij dit ook deze avond ten volle wilde onderstrepen!

Een schitterende natuuravond,  die men door haar veelzijdige karakter niet gauw zal vergeten, want vanaf het begin tot aan het einde, wist Fraanje zijn publiek te boeien en hingen ze – als het ware – aan zijn lippen, zoals Geurt Pol het na afloop in zijn dankwoord mooi verwoordde.  Daarna werd de avond afgesloten met een dankgebed!

_____________________________________________________________________________________________________________________

Noteer alvast in uw agenda!

Onze nieuwste presentatie “Zwervend langs het wildspoor” op D.V.  woensdag 20 maart in Kootwijkerbroek.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/03/04/bijna-volle-kerk-in-barneveld-bij-lezing-over-de-veluwe/