Kennis is niet hetzelfde als wijsheid!

Wijsheid houdt in dat je je kennis praktisch weet te gebruiken…

Natuurliefhebber Louis Fraanje met zijn camera in het bos – Foto: ©Fransien Fraanje

Intelligentie

“Ook moet je wijsheid onderscheiden van intelligentie. Iemand kan razend knap zijn en heel wat kennis in zijn mars hebben, maar sociaal gezien ver onder de maat blijven. Zo iemand kan op elk gebied uitblinken, maar als je met een praktisch probleem zit moet je niet bij hem zijn. Van zo iemand zeggen we: ”Wat een knappe vent is dat!”, maar dat wil nog niet zeggen dat hij wijs is. Wijsheid houdt in dat je je kennis praktisch weet te gebruiken.”

Tekst: ©Jaap Fijnvandraat(1925-2012)

*********************************************************************************************************************

Louis op de hoogzit – Foto: ©Fransien Fraanje

Op de werkvloer

Bovenstaande regels over ‘intelligentie’ komen mij heel erg bekend voor, als ik terugkijk op de vele ontmoetingen, die ik de afgelopen jaren met allerlei mensen heb gehad.
In het begin heb je het misschien niet zo in de gaten, maar naarmate je ouder wordt, kom je daar steeds meer achter.  

In het veld

Buiten in het veld worden de regels misschien wat anders geïnterpreteerd, maar daar heb ik wel het meeste geleerd. Het echte vrijheidsgevoel was voor mij daar buiten in het veld dan ook altijd het sterkst  aanwezig. Zwervend door bos en veld, van horizon tot horizon, voel ik mij de koning te rijk.

Leermeester en praktijk

Mijn persoonlijke ontmoetingen met boeren, boswachters, jachtopzichters, jagers, stropers en schaapherders, waren erg leerzaam en hebben mijn leven verrijkt. Want je kunt nog zoveel geleerd hebben en nog zoveel diploma’s op zak en dat is ook zeker niet verkeerd, maar de praktijk is en blijft nog altijd de beste leermeester, zowel op de werkvloer als buiten in het open veld. Dat is zoiets als… boerenverstand!

Een schitterende zonsondergang op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Klein en groot

En naast al deze ervaringen tel ik mijn zegeningen en dank ik mijn Schepper voor al het goede en mooie wat ik in al die jaren heb mogen beleven en ervaren.  En… dat ik als een heel klein radertje, nog even mee mag blijven draaien in dat immens grote geheel, dan ben ik een tevreden mens.

Tekst: ©Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/11/27/kennis-is-niet-hetzelfde-als-wijsheid/