Mijn kindertijd op de Veluwe – Deel 8

De hang naar buiten en de roep van de natuur is sterker dan al het andere…

Op een avond in juni liepen Fransien en ik door het Schaffelaarsebos bij Barneveld, tenminste zo noemden wij het vroeger, want als kind is zo’n bos dan iets geweldigs, bijna een soort van oerwoud.

Afijn, je wist gewoon niet beter, de hang naar buiten en de roep van de natuur, waren groter dan dat je je over zoiets ‘pietluttigs’ druk kon maken.  Voor ons was het een soort van uitlaatklep, de rust en ruimte van het bos was destijds een weldaad voor die kleine kinderziel. Als echte woudlopers bouwden we hutten en speelden jagertje of indiaan.

Louis als kleine jongen samen met zijn broertjes een hut aan het bouwen in het bos – Foto: ©Bertus Kleut(†)

Fundamenten

Op latere leeftijd besef je pas echt goed, dat dit soort dingen de fundamenten waren voor je verdere leven, dan is dat bos op Landgoed de Schaffelaar, vergeleken bij de ervaringen op de rest van die uitgestrekte Veluwe,  misschien een kneuterig parkje, maar toch… Die herinneringen blijven toch nog altijd een grote rol spelen en… als je dan een oude dorpsgenoot ontmoet, komt het verleden weer tot leven.

Och… jaren geleden sprak ik de weduwe van de toenmalige boswachter en ze vertelde me dat haar man vaak zei: “Dat jong van Fraanje is niet uit het bos weg te slaan, het is toch wat met zo’n vrijbuiter!” Mooier had hij het niet kunnen zeggen, zulk soort dingen vergeet je nooit meer, geweldig!

Net als bij Martin, was je bijna altijd in dit bos te vinden, hutten bouwen, spoorzoeken, indiaantje spelen je kunt het zo gek niet bedenken. En in de winter met de slee van de berg af naar beneden en schaatsen op de Koeweide, wat een onbezorgde tijd.

Martin Lether ontmoet Louis Fraanje in het Schaffelaarsebos – Foto: ©Fransien Fraanje

Dorpsgenoot

Op onze wandeling kwamen we ook nog een oude dorpsgenoot tegen, Martin Lether, zoon van een politieagent en later zelf ook in de voetsporen van zijn vader getreden, hij was  jarenlang verbonden aan de politiepost in Otterlo. Een man die ook wel het één en ander op die uitgestrekte Veluwe heeft meegemaakt en geen onbekende was bij jachtopzichters en stropers.  We hebben eventjes heerlijk bijgepraat over van alles en nog wat, mooie anekdotes uit een tijd die misschien ver weg lijkt, maar toch zo ontzettend dichtbij komt, tijdens zo’n gesprek.  Mooie tijd en een mooie ontmoeting!

***

Boswachter Straka krijgt zijn kleinzoon Vašek op bezoek – Foto: Filmfragment

Jeugdfilm

Na deze ontmoeting zitten Fransien en ik even later ergens op een bankje in het bos en komt mij ineens een jeugdfilm uit 1978 in gedachten. Het gaat over de kleine Vašek , een jongen uit de grote stad, die na een langdurige ziekte, bij zijn opa in het Böhmer Wald gaat logeren om daar weer op krachten te komen.
De oude boswachter Straka is in eerste instantie niet enthousiast over het verwende stadskind dat komt logeren. Vooral ook omdat hij al jarenlang op gespannen voet leeft met Vašeks vader, zijn enige zoon die ooit naar de grote stad was vertrokken.

Maar geleidelijk wint de jonge Vašek het hart van de verbitterde en sceptische boswachter. De jongen is enthousiast over de nieuwe omgeving en overstelpt zijn grootvader met vragen. Vašek heeft eindelijk zijn grootvader aan zijn zijde, als hij met zijn moedige inspanningen de teckel Brok uit een grot weet te redden.

Samen aan tafel met de teckel Brok, die een belangrijke rol speelde – Foto: Filmfragment

Herkenning

Deze schitterende jeugdfilm uit 1978 heette: “Unter dem Dachsfelsen” en is opgenomen in het voormalige Tsjechoslowakije  en is Duits ingesproken. En vanaf de allereerste keer dat ik de film zag, was ik helemaal om, omdat ik er zoveel dingen in herkende van vroeger. En tijdens het bekijken van deze prachtige film liet ik mijn fantasie de vrije loop. In gedachten verplaatste ik mij dan in de kleine Vašek en beleefde dezelfde avonturen in en om de oude boswachterswoning,  en struinde ik samen met boswachter Straka door het Böhmer Wald.

Wild speuren in de sneeuw – Foto: Filmfragment

Romantiek

Wat een belevenis en wat een romantiek, die in zo’n oude jeugdfilm weer tot leven komt, het is toch heerlijk om soms gewoon eventjes weg te dromen en te fantaseren.  Daar kan geen enkele moderne film tegenop. Nee… zoals men vroeger vaak met de meest eenvoudige middelen, maar met zoveel liefde een film maakte, dat is nu wellicht onvoorstelbaar.

 

 

 

Wild en natuur

Juist dit soort films, met veel wild en natuur, die hebben mijn hart gestolen, het is misschien heel persoonlijk, maar het zijn voor mij herinneringen met een ‘gouden’ randje, die ik mijn verdere leven meedraag en nooit meer vergeet en ook niemand van mij afpakt.

DVD-triologie

Inmiddels is deze schitterende jeugdfilm “Unter dem Dachsfelsen” en zijn twee opvolgers “Auf der Spur des Wilderers” en “Hinter dem Dornenstrauch” op een DVD-triologie verkrijgbaar bij: amazon.de in Duitsland.

Wie zich ook een klein beetje kan en wil verplaatsen in die tijd van toen, een tijd waarin alles nog kleinschalig was en niet zo opgejaagd als nu, is deze film echt een aanrader!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk hier de film:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/11/17/mijn-kindertijd-op-de-veluwe-deel-8/