Een vos leeft van afval en verstoort de natuur

Leffert Oldenkamp

Vossen zijn onderdeel geworden van het leefgebied rondom menselijk afval

Vossen komen in sprookjes en verhalen voor. De sluwheid van de vos komt daarbij tot uiting. De vos weet gaatjes in kippenrennen te vergroten of klemmen op deurtjes te verdraaien. Of zich slim achter een struikje te verschuilen. Meestal valt in die verhalen het leed te overzien. De vos blijft onderdeel van de dierenwereld met winnaars en verliezers.

Spiegel voorhouden

Zijn eigenschappen zijn nuttig om andere dieren scherp te houden. Ook om de grote mensenwereld een spiegel voor te houden. Hij komt niet gauw als troeteldier in aanmerking, hoewel mijn moeder soms een lekker zacht vosje droeg. In recente berichtgeving van De Gelderlander blijkt de vos nagenoeg zalig verklaard. Zoals alle vossen ín de Vallei en op de Veluwe dat graag doen, zocht die in een woonwijk in Wageningen afval. Na heftige discussies over het welzijn van de door ieder gesignaleerde vos, werd de dierenambulance ingeschakeld. De medewerkers van de dierenambulance hebben weken lang getracht het beest te vangen. Wat uiteindelijk is gelukt.

Vervolgens werd de vos met een flinke dosis dierenliefde vervoerd naar een bosgebied in de Achterhoek. Daar zien andere vossen hem komen en dus zoekt het troeteldier inmiddels zijn voedsel tussen het afval van woonwijken in die omgeving.

Jagende vos in de natuur – Foto: ©Louis Fraanje

Afval beheersen

In een sprookje zou dan de moraal zijn: eind goed al goed. De trieste werkelijkheid is dat vossen onderdeel zijn geworden van het leefgebied rondom menselijk afval. Van daaruit vernielen ze in het buitengebied vooral de door veel andere oorzaken al verminderde broedsels van vogels. Ze doen niet meer wat ze vroeger deden, namelijk iets bijdragen aan het natuurlijk evenwicht. Er zijn door menselijk toedoen te veel vossen en die veroorzaken schade aan de natuur. Als we niet in staat zijn ons afval te beheersen, dan zal liefde voor natuur moeten resulteren in jacht op vossen.

Hopelijk wordt in de Achterhoek ons vosje goed opgevangen.

Tekst: ©Leffert Oldenkamp, bosbouwkundige

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/09/28/een-vos-leeft-van-afval-en-verstoort-de-natuur/