Mooi uitje: Passiflorahoeve in Harskamp

Onze inheemse vlinders en de tropische vlinders vliegen om je heen in een kas

Nationale plantencollectie

De Passiflorahoeve behoort bij de belangrijke botanische tuinen van Nederland, zoals de eeuwenoude universiteitstuinen van Leiden, Amsterdam en Utrecht. Een jaar of twintig geleden hebben de botanische tuinen afgesproken niet allemaal dezelfde planten te verzamelen en te bestuderen, maar zich te specialiseren in een aantal soorten. Al die planten in de botanische tuinen vormen dan samen de Nationale Planten Collectie. De Passiflorahoeve heeft, met ruim 400 soorten Passiflora’s en zo’n 120 soorten Aristolochia’s, de grootste wetenschappelijke collectie van deze beide tropische planten in Nederland en behoort dus al jaren tot de Nationale Planten Collectie.

In de Grote Buiten Vlindertuin kunnen bezoekers de vele soorten vlinders in hun natuurlijke omgeving bewonderen. Soms komt er zo maar één op je arm zitten en dan kun je de vlinder van heel dichtbij bekijken. Vooral kinderen vinden het in de grote vlinderkas heel spannend – Foto: ©Gerrit de Graaff

Wereldwijd netwerk

De meeste Passiflora’s en Aristolochia’s zijn grotendeels afkomstig uit de tropische wouden van Zuid-Amerika. Sommige soorten worden met uitsterven bedreigd. Op de Passiflorahoeve wordt geprobeerd deze kwetsbare soorten te vermeerderen en in de natuur uit te zetten. Dankzij een wereldwijd netwerk en eigen ontdekkingsreizen en de stimulans van vele andere geïnteresseerden blijft de plantencollectie van de Passiflorahoeve groeien.
Afgelopen maandag waren we daar op bezoek: het geheel is in één woord prachtig! Nu in september staat alles in volle bloei. Honderden vlinders zoeken daar naar voedsel.

In de Europese en de Tropische vlinderkwekerij kun je de rupsen en de poppen van de verschillende vlinders goed bekijken – Foto: ©Gerrit de Graaff

Tropische kas met vlinders en bloemen

Passiflora’s en Aristolochia’s zijn tropische planten. Een aantal jaren geleden kwamen Piet en Heintje op het idee om de planten te combineren met tropische vlinders. Zo beschikken ze momenteel over vijf prachtige vlinderkassen voor tropische vlinders en Europese vlindersoorten. In de vlinderkwekerij kunnen de bezoekers de eitjes, de rupsen, de cocons en de zojuist uitgekomen vlinders bewonderen. Iedere vlinder heeft zijn eigen waardplant, waarop de eitjes worden gelegd en waarvan de rupsen eten. Sommige rupsen zijn zo kieskeurig dat ze alleen maar bladeren lusten van één plant.

Sinds 2003 is de Passiflorahoeve een zorgboerderij. De familie Moerman heeft bewust voor deze combinatie gekozen. Ze willen het goede van hun bedrijf graag delen met mensen die zorg of begeleiding nodig hebben. Zowel door de tuinen als door de vlinderkassen is een looproute uitgezet zodat de bezoeker niets hoeft te missen. Je moet er wel een paar uur voor uittrekken om alles rustig te bekijken.

In de buitentuin en kassen kun je de grootste Nationale collectie Passiflora’s ter wereld bewonderen – Foto: ©Gerrit de Graaff

Vijf vlindertuinen

Ergens verstopt in het landelijke gebied tussen Harskamp en Kootwijkerbroek ligt de Passiflorahoeve, als een exotische oase in het boerenland. Het is een zorgboerderij die bestaat uit vijf vlindertuinen. Bordjes ‘Passiflorahoeve’ langs de weg wijzen de weg. De navigatie is een uitkomst: Harskamp, Oud Willigerweg 1 en de parkeerplaats is spoedig gevonden. Via de ingang kom je in een gezellige theeschenkerij met veel tafels en stoelen, want er komen af en toe ook bussen met bezoekers naar de Passiflorahoeve. De entree is € 7,50- en kinderen € 5,50.

Persoonlijke werk

Het buitenterras is omgeven door kassen met exotische planten en prachtige tropische vlinders, maar ook onze eigen inheemse vlinders zijn daar te bewonderen. Er is een presentatieruimte, waar wel vijftig bezoekers tegelijk kunnen zien hoe de plantencollecties en de vlinders worden verzorgd. Het lijkt wel alsof hier een grote organisatie achter zit, maar het is het persoonlijke werk van Piet en Heintje Moerman en een aantal vrijwilligers. Het begon jaren geleden met verzamelen van een collectie Aristolochia’s, Fuchsia’s, Hibiscussen, Passiflora’s, Dahlia’s, Irissen, Lelies en diverse andere kuipplanten.

Geheel nieuw is het Vlindermuseum met op de wanden allemaal vitrinekasten met geprepareerde vlinders uit de hele wereld – Foto: ©Gerrit de Graaff

Vlindermuseum

In deze nieuwe ruimte is sinds kort het vlindermuseum geopend. Hier is een grote collectie geprepareerde vlinders uit de hele wereld te bewonderen. Heel gaaf!
Een bezoek aan de Passiflorahoeve is echt een belevenis. Vooral kinderen kijken hun ogen uit als een vlinder uit een pop tevoorschijn komt. Van maandag tot en met zaterdag zijn belangstellenden welkom van 10.00 tot 16.00 uur. Op zondag gesloten.

Ook gepubliceerd in Barneveldse Krant – 08-09- 2018 – Aflevering 630

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/09/21/mooi-uitje-passiflorahoeve-in-harskamp/