Wolven hebben een gruwelijke hekel aan ezels!

Leffert Oldenkamp

Als wolven er moeten komen, dan helpt praten erover

Opnieuw een zomer met berichten dat wolven in de buurt van de Vallei en Veluwe komen. Kan te maken hebben met de aanwezigheid van wolvendeskundigen in en rond Wageningen. Wolven ruiken dat. Helaas waren die deskundigen met vakantie en de wolven trokken – naar verluidt – verder zuidwaarts.

Op de Noord-Veluwe beweerden liefhebbers van wolven vorige week nog dat twee exemplaren daar verblijven. Ik had de foto al eerder in de krant gezien en al jaren geleden op internet aangetroffen.  Ondertussen worden drollen aan wolven gekoppeld. Niettemin, als wolven er moeten komen, dan helpt praten erover.

Minibosjes

Nog beter is ervoor te zorgen dat het aantrekkelijk voor wolven wordt hier te blijven. Voor de hand liggend is dan veel schapen te houden. Niet moeilijk in de Vallei. De aanleg van minibosjes zou ook kunnen helpen. Ede en Wageningen waren vorige week teleurgesteld dat zij niet waren geselecteerd voor een landelijk project van zogenoemde tiny forests. Dat zijn bosjes ter grootte van een tennisbaan, die onder meer nuttig kunnen zijn om dieren aan te trekken. Zolang er een tekort is aan tennisbanen in de Vallei, zijn gemeenten niet in staat dergelijke bosjes zelf aan te leggen.

Maar het zal er toch een keer van moeten komen, als we tenminste hier wolven willen houden. Laten we dergelijke bosjes dan meteen ‘wolvenbos’ noemen, dan weten wolven waar ze moeten zijn. Niets doen op braakliggende terreinen levert overigens sneller en goedkoper minibosjes (zie foto) op.

Vijfjarig minibos op braakliggend terrein in Wageningen – Foto: ©Leffert Oldenkamp

Ezelsgedrag vermijden

Ook kan het belangrijk zijn, zaken die voor wolven niet aantrekkelijk zijn, te vermijden. Geen geweren aan schapenhouders verstrekken dus. Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden.

Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels. Daar gaan ze voor op de loop. Dus we zouden al vast kunnen beginnen ezels uit de Vallei en op de Veluwe te weren en ezelgedrag te vermijden.

Tekst: ©Leffert Oldenkamp, bosbouwkundige

 

______________________________________________________________________________________________________________________

Kleine aanvulling!

De boer heeft zo zijn bedenkingen bij deze wolf in schaapskleren!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/08/31/wolven-hebben-een-gruwelijke-hekel-aan-ezels/